Denkend aan Roelof

Donderdag 12 april 2018

Door Redactie

Na 24 jaar heeft ‘nestor’ Roelof Veen afscheid genomen van de gemeenteraad in Apeldoorn. Dat was een bewuste keuze van Roelof. Maar wel één met gemengde gevoelens.

Als je zoveel jaar elke week als raadslid in actie bent geweest, dan zit het helemaal in je routine. Je donderdag is er op afgestemd. Je leest op een bepaalde manier de Stentor, altijd alert op wat er speelt of gaat spelen. Roelof wilde graag dienstbaar zijn aan Apeldoorn.  En Roelof deed dat met hart en ziel. Hij genoot er van. Helemaal toen hij in zijn laatste raadsperiode leiding mocht geven aan een fractie van 5.

Roelof heeft het ook wel anders meegemaakt. In zijn beginjaren was hij eenpitter namens het GPV. Later, vanaf 2000, werkte hij samen met oud-RPF-er Andries van de Woestijne in de ChristenUnie-fractie. Zijn eerste 12 jaren als oppositie.

Toen kwam een omslagpunt: we mochten een wethouder leveren. De 12 jaar daarna groeide een nauwe samenwerking tussen fractievoorzitter Roelof Veen en wethouder Paul Blokhuis. Elke maandagmorgen overlegden ze samen. En ze hadden aan een half woord genoeg. Binnen een halfuur hadden ze het belangrijkste uitgewisseld en afgestemd. Allebei goed op de hoogte en alert.

Dat Roelof het stokje nu over kon geven heeft ook een positieve aanleiding. Er staan namelijk genoeg nieuwe mensen klaar. En we hebben hiervoor ook jaren gekend dat het lastig was om de fractie inclusief vertegenwoordigers volledig te bemannen.

Burgemeester John Berends benoemde bij het afscheid Roelofs rol als ‘geweten’ van de raad. Roelof was niet alleen in ‘dienstjaren’ de nestor van de raad. Hij was dat ook in de praktijk. Hij kon ook staatsrechtelijk of financieel gezien anderen een spiegel voorhouden. Onafhankelijk een standpunt innemen en dat met fijnzinnige humor naar voren brengen.

Als het zo uitkwam had hij ter relativering een treffend citaat paraat van Godfried Bomans. Met een rake opmerking kon hij ook het ijs even breken of goodwill kweken.

Maar volgens mij was er nóg een belangrijke kwaliteit van Roelof waar Apeldoorn (en onze fractie) al die jaren wel bij kon varen. Dat heeft iets te maken met continuïteit van beleid.

Laatst werd in de krant aangehaald dat de houdbaarheid van een Koning veel langer en duurzamer moet zijn dan een premier. Een koning gaat maar zo 30 jaar of langer mee. Terwijl een premier die 12 jaar heeft gediend, daarmee al recordhouder is. Met 24 jaar (6 raadsperiodes) in combinatie met zijn geheugen en voorliefde voor geschiedenis heeft Roelof wat mij betreft Beatrix-achtige proporties aangenomen. Zijn fenomenale geheugen kwam goed van pas. Vol enthousiasme kan Roelof komen met anekdotes over burgemeester A of B, of over wethouder X of Y. Het gaat dan bijvoorbeeld over een situatie in 1996 of in 2004. Maakt niet uit. Roelof heeft het allemaal scherp alsof het gisteren gebeurde.

Hij memoreerde dat zelf kort bij zijn afscheid. Bij zijn start in 1994 vertrok de gemeente Heerde uit de samenwerking van de Stedendriehoek. Bij zijn afscheid komt Heerde weer terug. Roelof geniet van zo iets.

Roelof las en leest veel. Begin met hem over 1795 en de Bataafse Republiek, en Roelof kan haarscherp aangeven wat er toen speelde, wie er bij betrokken waren en hoe hij dat zelf beoordeeld. Hij kan zich er bij wijze van spreken zelfs nog over opwinden.

Niet voor niets dat hij aanjager was van de Lange Termijn Agenda van de raad: verder kijken dan je neus lang is. En focus houden op de toekomst.

Zo schaakte Roelof op meer borden tegelijk: korte termijn en lange termijn, verleden en toekomst. Maar ook: het belang van een burger, het belang van de coalitie en het belang van de ChristenUnie.

Roelof, de ChristenUnie-fractie gaat je missen. We hebben de afgelopen jaren veel van je geleerd. We danken je daar hartelijk voor. De afgelopen weken en tijdens de campagne deed je al een stapje terug en was je niet altijd als voorzitter in actie. Tegelijk zijn we erg blij dat je de komende tijd op de achtergrond nog beschikbaar wilt zijn, en dat we je zo nu en dan nog eens advies mogen vragen. Gelukkig vullen je avonden zich intussen al weer met andersoortige vergaderingen.

Op de eerstkomende ledenvergadering van de ChristenUnie gaan we als fractie en bestuur afscheid van je nemen. Tot ziens, Roelof!

 

Namens de fractie,

Erik Jan Aalbers

raadslid ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!