Eed mag niet afgelegd worden op allah

Dinsdag 17 april 2018

Door Daniel van Harmelen

De eed voor raadsleden en fractievertegenwoordigers mag niet afgelegd worden op Allah, maar alleen op god. Wel kan de burgemeester een addendum toevoegen waarbij allah gebruikt wordt. Voor de SP, die navraag deed bij de raadsgriffie, is dat niet genoeg. De partij legt zich erbij neer.

De burgemeester mag na het uitspreken van de belofte (dat verklaar en beloof ik) of de eed (zo waarlijk helpe mij god almachtig) op verzoek van de fractievertegenwoordiger wel toevoegen: ‘betrokkene verklaart getrouw te zijn aan de wet uit naam van Allah’.

Voor de fractievertegenwoordigers is de oplossing niet voldoende. ,,De twee fractievertegenwoordigers kiezen ervoor om alleen de belofte uit te spreken: Dat verklaar en beloof ik,” aldus fractievoorzitter Sunita Biharie.

Wet

Overigens heeft het weinig te maken met de verschillende geloven. De wettekst laat het niet toe.

Het veranderen van de tekst brengt het risico met zich mee dat de eed formeel niet geldig is. De gemeentewet ziet daarop toe. In de wet Vorm van de Eed wordt wel ruimte geboden voor andere geloven dan het christendom, maar heel duidelijk is die wet er niet over. De gemeentewet biedt geen ruimte voor andere teksten.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!