Help de bevolking van Oekraïne

Een nieuwe coalitie, stop met partij politieke invulling

Maandag 13 februari 2012

Door StrangeArt

StrangeArt

De koning is dood, leve de nieuwe koning. Deze kreet impliceert erfopvolging. Toegepast in Apeldoorn wordt dan de oude lijn voortgezet, wethouders worden gekozen uit een politieke partij, niet gekeken wordt naar materie deskundigheid. Heb je ooit het woord gevoerd over het grondbedrijf, dan wordt dat je portefeuille, je bent robuust, je bekt goed en bent sociaal. Voldoende om wethouder te worden.

Tijd om de historie te doorbreken. Kies niet-politiek gebonden specialistische externen, bepaal als raad de kaders waarbinnen het college moet opereren. Ga als raadslid niet aan de haal met sexy onderwerpen die goed klinken voor de bühne, maar richt je op hoofdzaken die er echt toe doen. Wordt als raadslid en fractievolger een vakspecialist. Het opbouwen en onderhouden van een specialisme bevat meer dan het lezen van de op dat moment voorhanden liggende nota. Volg kamerstukken, vooral de achterliggende nota’s, abonneer je op VNG nieuws, lees meer kranten dan de Telegraaf en ruim minstens 2 uur per week in om een ambtenaar te spreken (wordt trouwens erg gewaardeerd is mijn ervaring).

Geen tijd meer om wijkraad vergaderingen te bezoeken, stoeptegels te bekijken, jammer dan. First thing First. En – laten we eerlijk zijn – was de eerste raadvergadering zo publiek gericht? Niet bepaald, overal je gezicht laten zien is een goed streven, maar een publieksgerichte discussie in de raad is waardevoller. En vergeet internet niet, publiceer daar de overwegingen van je handelen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?