Een tipje van de sluier van het preventieakkoord

Woensdag 14 november 2018

Door Roelof Rump

Staatssecretaris Paul Blokhuis was in Apeldoorn om lokaal in discussie te gaan over het preventieakkoord. Vraag: wat kan Apeldoorn doen om de doelen van het preventieakkoord te halen?

Over het preventieakkoord

Terugdringen obesitas, roken ontmoedigen en alcoholconsumptie verminderen. Deze doelstellingen hebben niets te maken met ‘christelijke soberheid’. Het is wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van de genoemde genotsmiddelen leidt tot vroegtijdige sterfte. Een glaasje alcoholhoudende drank kan, anders is het met nicotine, roken is meer verslavend dan het snuiven van cocaïne.

Ingezoomd op roken

Als zware roker, ik ben een junk, ondersteun ik het ontmoedigingsbeleid helemaal. Regelmatig zie ik jonge mensen met een sigaret in de mond naar de middelbare school fietsen. Dat is zo triest, daar gaat weer een toekomstige COPD klant, denk ik dan.

Accijnsverhoging, tabak duurder maken, wordt één van de middelen om roken terug te dringen. Helemaal mee eens met deze theorie van accijnsverhoging, bewezen is dat kijkend naar prijselasticiteit-gebruik het duurder maken van een product ontmoedigend werkt.

Maar, wie tref je, met het duurder maken?

Ik heb wat betreft dat duurder maken van rookwaren – heel eigenwijs – een inspraak-notitie geschreven. Hieronder een uitsnede uit deze naar de staatssecretaris gestuurde inspraak:

Betaalbaarheid tabaksproducten, wie tref je?

Mijn kritische opmerkingen over een accijnsverhoging zijn niet bedoeld voor de personen die een accijnsverhoging net of net-niet kunnen betalen. Ook richt ik mijn kritiek niet op volwassen rokers met een hoge SES, of volwassenen die geen kinderen hoeven op te voeden. 

Mijn kanttekeningen hebben betrekking op rokende ouder(s), met een niet-veel-maar-toereikend inkomen die kinderen hebben. Denk hierbij aan bijstandsgerechtigden. Accijnsverhoging op rookwaren heeft tot gevolg dat meer kinderen in armoede opgroeien. De populatie kinderen die in extreme-armoede opgroeien wordt groter in aantal. Tien euro voor een pakje sigaretten betekent twee sobere warme maaltijden.

Tot slot

Werd de vraag: wat kan Apeldoorn doen om de doelen van het preventieakkoord te halen beantwoord?
Nee, er zijn wat initiatieven, maar een beleid – met het preventie akkoord als basis – ontbreekt nog. De politiek heeft dus nog veel te doen.

Wordt vervolg, binnenkort vraagt ApeldoornDirect aan alle lokale fracties wat men denkt te doen om aan het preventieakkoord te voldoen.

Definities: SES: Sociaal Economische status.
Niet-veel-maar-toereikend: Een door het SCP gedefinieerd inkomen. Dit inkomen is gebaseerd op de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, plus nog een klein bedrag voor ontspanning en sociale participatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!