Focus op 3: SGP

Maandag 5 maart 2018

Door Roelof Rump

Sander Kok is 34 jaar. Woont al vanaf zijn geboorte in Uddel

Wat is uw opleiding?
,,HAVO aan de Jacobus Fruytierschool in Uddel en Apeldoorn en daarna HEAO Accountancy in Utrecht.”

Wat voor werk doet u?
,,In het dagelijks leven ben ik accountant en MKB-adviseur. Sinds 2015 heb ik mijn eigen bedrijf (Aucta).”

Sinds wanneer bent u politiek actief?
,,Op m’n 15e werd ik gevraagd om redacteur te worden van het landelijke SGP-jongerenblad KLIK. Daarna heb ik zes jaar in het landelijk bestuur van de SGP-jongeren gezeten. Ook ben ik bestuurslid van de lokale afdeling van de SGP in Uddel geweest. Vier jaar geleden werd ik gevraagd voor plek op de lokale SGP-lijst. De afgelopen vier jaar ben ik fractievertegenwoordiger geweest in de gemeenteraad.”

Wat was het kantelpunt dat u besloot politiek actief te worden?
,,Op het voortgezet onderwijs waren geschiedenis en maatschappijleer interessante vakken. Vooral in politiek en staatsrecht was ik erg geïnteresseerd. Dat viel een docent ook op, die mij tipte voor een vacature als redacteur in het landelijke SGP-jongerenblad. De politieke boodschap van de SGP, gebaseerd op de Bijbelse principes, heeft mijn hart. Zo simpel is het begonnen… En aangezien politiek verslavend werkt, ben ik nu (ca. 20 jaar later) nog steeds actief.”

Hoeveel uren per week denkt u aan het politieke werk te besteden?
,,Het werk voor en in de gemeenteraad kost veel tijd. Er zijn weken dat het 15 uur of meer is. Dat hangt uiteraard van de politieke agenda af. In rustiger tijden kun je extra stukken en achtergrondinformatie lezen of werkbezoeken afleggen.”

Stel: Er is een structureel budget overschot van 1 miljoen euro, hoe zou u dit structurele overschot besteden?
,,Apeldoorn heeft in het verleden grote verliezen geleden. Prioriteit één ligt voor mij bij het financieel gezond maken van de gemeentelijke financiën. Het overschot kan dus de reserves aanvullen, zodat de gemeente weer meer vet op de botten heeft.
Als ik toch een miljoen moet verdelen over verschillende onderwerpen, dan kies ik voor 250.000 euro voor mantelzorgers, 250.000 euro voor een beter minimabeleid, 250.000 euro voor nieuwe speelveldjes voor kinderen en jongeren en 250.000 euro voor het opknappen van wijken en dorpen.”

Stel: Er moet structureel 1 miljoen euro worden bezuinigd, waarop zou u bezuinigen?
,,Op sociaal beleid, veiligheid en onderhoud openbare ruimte moet in ieder geval niet bezuinigd worden. Dat kan wel bij grote evenementen. Inwoners vinden de evenementen vaak best leuk, totdat ze weten hoeveel belastinggeld daarin gestoken worden. Datzelfde geldt voor de enorme subsidies die naar culturele instellingen gaan. Hierop kan zeker worden bezuinigd. Zo kan de miljoen die in topevenementen wordt gestopt, zeker gehalveerd worden, wat dus 500.000 euro oplevert. Die andere halve miljoen kan bezuinigd worden op subsidies aan culturele instellingen.”

Wilt u nog iets persoonlijks toevoegen?
,,Veel partijen kiezen voor vrijheid, blijheid. Iedereen moeten kunnen doen wat hij of zij leuk vindt. De SGP staat voor een sociaal en geloofwaardig alternatief. Wij willen echt een samen-leving. Stem daarom met je hart. Stem 21 maart SGP.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Focus op 3

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!