Geen borden om te waarschuwen voor hagedissen

Donderdag 5 oktober 2017

Door Daniel van Harmelen

Apeldoorn krijgt geen borden om autobestuurders te waarschuwen voor overstekende reptielen. Volgens de gemeente Apeldoorn is het nu ook al niet de bedoeling van bestuurders om de dieren dood te rijden. Dan hebben borden geen zin, vindt de gemeente.

De Partij voor de Dieren vroeg om die borden nadat fractievoorzitter Harry Voss een ,,trieste oogst” vond bij Hoog Buurlo. De dode dieren gingen hem – gezien de partij uiteraard – aan het hart. Borden die hij elders gezien had, moesten volgens Voss waarschuwen voor de overstekende reptielen. Niet om de minste reden omdat de dieren volgens Voss op de rode lijst staan. Reden om te beschermen.

,,Er kan vanuit worden gegaan dat autobestuurders de reptielen niet expres aanrijden. De dieren worden domweg niet op tijd gezien”, vindt de gemeente Apeldoorn. Daarnaast speelt de omvang van het gebied een grote rol. Bestuurders waarschuwen voor het doorkruisen van zo’n groot gebied heeft geen zin, ,,want mensen kijken toch, ondanks de waarschuwing, om zich heen omdat ze van de omgeving willen genieten”. Barrières opwerpen zodat reptielen de weg niet kúnnen oversteken is onbegonnen werk.

De populaties van zandhagedissen, slangen en hazelwormen zouden niet in gevaar komen door de dieren. De gemeente heeft geen concrete cijfers over het aantal doodgereden reptielen. ,,De dood van deze individuele dieren valt te betreuren, maar lijkt vooralsnog geen significante invloed te hebben op het voortbestaan van lokale populaties”. Daarnaast: ,,minder dan 1% is verkeersslachtoffer”.

Harry Voss gaf al eerder toe dat hij niet verwachtte dat er werkelijk oplossingen uit zouden komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!