Geen versnelde invoer elektrische bussen

Vrijdag 30 september 2016

Door Daniel van Harmelen

Het college van B en W gaat geen haast maken met het invoeren van elektrische of emissievrije bussen. Dat is de conclusie na een motie van Lokaal Apeldoorn die het niet haalde.

De gemeente Apeldoorn heeft al afgesproken dat de bussen in Apeldoorn per 2025 volledig emissieloos moeten rijden. Dat duurt te lang, zegt Wim Willems van Lokaal Apeldoorn, die de datum naar 2018 doorschoof. Detail: De nieuwe aanbesteding voor het openbaar busvervoer in Apeldoorn loopt pas in 2020 af. Pas dan kan de provincie, en niet de gemeente Apeldoorn, een nieuw convenant sluiten met onder andere de voorwaarde van emissievrije bussen erin.

Ook de raad had grote vraagtekens bij de nieuwe datum en de ambitie om in één jaar alle bussen te vervangen. De D66 vroeg zich af waar de ‘zak geld’ was die hiervoor nodig was. Het voorbeeld dat Willems aanhield, de stad Eindhoven waar alle bussen binnenkort elektrisch rijden, heeft 100 miljoen gekost. En zelfs GroenLinks hield het bij een ,,sympathiek, maar is het haalbaar?” van Marcel van der Maal. Wethouder Kruithof beschrijft de motie als ,,meer een last dan gemak”. Volgens hem wordt er al genoeg onderhandeld en gelobbyd.

Na de toezegging van de wethouder dat de intensieve gesprekken die al plaatsvinden doorgaan, werd de motie van tafel gehaald door Lokaal Apeldoorn.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?