Gemeenteraad legt zich neer bij Gazprom-deal Apeldoorn
Door Daniel van Harmelen
In een reactie bevestigt de gemeente Apeldoorn eerdere berichtgeving over een deal met de Russische gasgigant Gazprom. Ook Accres, de vastgoedbeheerder van gemeente Apeldoorn heeft de aanbesteding inmiddels bevestigd. De gemeenteraad legt zich erbij neer.
Eerdere publicatie: Apeldoorn koopt gas in van Russische Gazprom
Apeldoorn heeft samen met tien gemeentes en diverse organisaties een openbare aanbesteding gedaan die via de Europese Unie liep. Internationale bedrijven konden zich inschrijven voor de aanbesteding. De Nederlandse tak van Gazprom kreeg in mei 2016 de aanbesteding toebedeeld omdat die de laagste prijs kon bieden. Vanaf 1 januari is een tweejarig contract ingegaan, dat maximaal vier keer met één jaar te verlengen is.
Gemeenteraad legt zich erbij neer
Gemeenteraadsfracties in Apeldoorn leggen zich erbij neer. De partijen hebben er vertrouwen in dat de procedure goed verlopen is. Volgens CDA, PvdA en Lokaal Apeldoorn is er weinig aan te doen. ,,Van alle aanbieders kwam Gazprom als beste uit de bus, dus is er de verplichting dat te accepteren en het contract te gunnen. Achteraf kunnen criteria niet gewijzigd worden en kunnen aanbieders niet uitgesloten worden”, reageert PvdA-raadslid Ties Stam. Het CDA vindt het opvallend dat gas ,,kennelijk niet onder de sancties die de EU heeft ingesteld valt.”
GroenLinks, D66 en Lokaal Apeldoorn vinden dat Apeldoorn meer moet inzetten op verduurzaming. ,,Dit alles is voor GroenLinks des te meer een bevestiging dat onze visie waarin aardgas op termijn geen rol van betekenis meer zal spelen een juiste zienswijze is en dat wij grote stappen zullen moeten zetten om de energietransitie te versnellen.” Wim Willems van Lokaal Apeldoorn is het daarmee eens. ,,Volgens mij ligt er een opgave voor de komende tijd om te bekijken hoe we met minder of zonder gas verder kunnen.” D66-fractievoorzitter Paula Donswijk wil het liefst helemaal van fossiele brandstoffen af. ,,Daarom zijn we blij dat we aan de andere kant inzetten op duurzaamheid.”
PSA is boos
Alleen de PSA is boos over de deal met Gazprom. Volgens fractievoorzitter Bonnie ten Damme had Apeldoorn moeten kiezen voor Greenchoice, een andere aanbieder. ,,Een belachelijk idee om gas te importeren uit Rusland, laat Apeldoorn liever het geld steken in onder meer aardwarmte. Is het echt noodzakelijk, heeft Nederland zelf geen gas genoeg tot een duurzame oplossing is gevonden. Ook energie van Green Choice is een alternatief. Maar nee we moeten weer –economisch- denken. Niet aan het milieu en transport. Ik wist niets van dit hele gebeuren. In de plannen ben ik ook helemaal niet in gekend.”
REACTIES