Gezinsinkomen te hoog? BAM! Vijf procent huurverhoging

Woensdag 11 april 2012

Door StrangeArt

StrangeArt

Is uw gezinsinkomen (dus inclusief thuiswonende werkende kinderen) meer dan € 43.000, dan verhoogt de woningbouwvereniging, buiten de gebruikelijke jaarlijkse huurverhoging van 2,3 procent, de huur met nog eens vijf procent. Een maatregel van het kabinet om scheefwonen te voorkomen.

Nu ben ik een verklaard tegenstander van ‘scheefwonen’, u als ‘scheefwoner’ ontrekt een woning die oorspronkelijk is bedoeld voor gezinnen met een laag inkomen. Maar de ongerichtheid van deze maatregel stoort mij.

Stel: uw zoon woont nog thuis en had in 2010 een inkomen, dit inkomen maakt deel uit van het gezinsinkomen, is dit gezinsinkomen meer dan € 43.000 dan valt u in de categorie ‘extra huurverhoging’.

Maar hoe zit het als deze zoon in 2011 zelfstandig is gaan ‘hokken’. Of u bent een ZZP’er met sterk wisselende inkomsten? Daalt de huur dan weer? Allemaal vragen die op dit moment onbeantwoord zijn.

Niet iedere woningbouwvereniging ondersteunt deze maatregel. Volgens de NOS volgt 15 procent van de verhuurders dit kabinetsbeleid niet. De Apeldoornse De Goede Woning, Ons Huis en de Woonmensen volgen dit vijf procentbeleid wel.

Tijd voor de politiek om eens in informeren naar de ‘ins’ en ‘outs’ van dit beleid?

Terzijde, maar wel belangrijk: woningcorporaties worden niet verplicht om de huur voor rijkere huurders te verhogen. Dat zei minister Spies van Binnenlandse Zaken in het Radio 1 Journaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!