Help de bevolking van Oekraïne

Gratis cursus Politiek actief voor inwoners van gemeenten Apeldoorn, Brummen, Voorst en Epe

Donderdag 14 juli 2016

Door Redactie

Peter Vroon

In de gemeentehuizen van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Voorst en Epe start op 2 november de cursus Politiek Actief. Deze cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek. Hiermee willen de gemeenten inwoners enthousiast maken om politiek actief te worden, bijvoorbeeld als lid van een politieke partij, in een adviesraad of als raadslid.

Voor wie is de cursus bedoeld?
De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook veel inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook daarvoor is de cursus zeer geschikt.

Hoe werkt de politiek?
Welke actieve rol kunt u als inwoner spelen? Wat is aan de Rijksoverheid, wat aan de gemeente? Wanneer is het College aan zet en wat zijn de bevoegdheden van de gemeenteraad? Tijdens de cursus Politiek Actief komen dit soort vragen aan bod.

Programma
De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren, en krijgen ze een training over lobbyen bij een gemeente. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

Het programma ziet er als volgt uit:
– woensdag, 2 november: Introductie en kennismaking, algemene staatsinrichting
– woensdag 9 november: De gemeente
– woensdag 16 november: De gemeenteraad
– woensdag 23 november: Lobbyen bij de gemeente
– woensdag 30 november: Debatteren
– datum nader te bepalen per gemeente: Raadsvergadering bijwonen

De cursusdagen zijn verspreid over de 4 gemeenten. Het bijwonen van de raadsvergadering gebeurt voor alle deelnemers in hun eigen gemeente. U kunt kosteloos aan de cursus deelnemen. Wanneer een bijeenkomst in een andere gemeente wordt gehouden, bestaat de mogelijkheid om uw reiskosten te declareren.

Aanmelden
Heeft u interesse? Inwoners van de gemeente Apeldoorn kunnen zich aanmelden via e-mail: otgriffie@apeldoorn.nl. Gelieve bij de aanmelding uw naam, telefoonnummer en e-mailadres te vermelden. Één week voorafgaand aan de start van de cursus is er per gemeente een kennismakingsbijeenkomst.

Meer informatie
De cursus wordt verzorgd door bovenstaande gemeenten in samenwerking met ProDemos. Voor meer informatie kunnen de inwoners uit Apeldoorn contact opnemen met Corinne Swart, communicatie adviseur griffie gemeente Apeldoorn 055-5805275, e-mail c.swart1@apeldoorn.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?