Hoe je als CDA politicus kunt kronkelen

Zondag 6 mei 2012

Door StrangeArt

Emiel Bruggeman

Niet echt lokaal, meer nationaal, maar toch

Bij velen (waaronder mijzelf) is de gedachte dat politici er hoofdzakelijk voor zichzelf zijn en de kiezer alleen nodig hebben om op het pluche te landen. Een erg negatieve instelling, maar, als je vaak bevestigd wordt in een vermoeden, wordt het ook een (eigen) waarheid. Psychologen noemen deze negatieve instelling de negativiteitsbias.  Mijn negativiteitsbias is weer eens onderbouwd bij de lijsttrekker verkiezing van het CDA, 6 kandidaten tot nu toe.

Kijken we eerst naar Liesbeth Spies, minister van Binnenlandse Zaken. Voorvechtster van het boerkaverbod  en verbod op dubbele nationaliteiten, beide verboden zijn door haar met verve verdedigd. Als in een duivelsuitdrijving neemt zij nu afstand hiervan. Het wereldrecord opportunisme wordt gevestigd door Winters, deze kandidaat wil dat oud-bewindslieden die hebben samengewerkt met de PVV eigenlijk geen kandidaat mogen zijn. Hij is vergeten dat hij zelf tijdens het congres vóór de samenwerking met de PVV stemde (psychiaters noemen dit schizofrenie) .

Tijdens nieuwsuur zag je hem schaamteloos kronkelen. En dan die Bleeker, hij heeft altijd beweerd alleen kandidaat te zijn als er niemand anders zou zijn. Zijn woord is langzamerhand het woord van een handelaar in tweedehands auto’s. Je moet het wel positief zien, alle drie doen zij dit – naar eigen zeggen – in het landsbelang, het nemen van verantwoordelijkheid. Projectie van dit landelijke CDA gebeuren naar de lokale situatie is niet moeilijk, kijkend naar Rob Metz, de hoofdverantwoordelijke voor de financiële teloorgang van Apeldoorn, dan herinner ik uit zijn profiel op de gemeentelijke website: verantwoordelijkheid nemen. En of hij verantwoordelijkheid nam, schaamteloos was hij afwezig bij het tweede deel van het debat over het grondbedrijf.

(De negativiteitsbias  is de denkfout waardoor mensen negatieve informatie beter en sneller onthouden dan positieve informatie, de verklaring voor de negativiteitsbias wordt verklaard door de evolutietheorie. De mens is er namelijk bij gebaat om negatieve informatie op te nemen. Hij wordt bewust van eventueel gevaar en kan hierop anticiperen)

Over de foto: Drie runderen, een kunstwerk van Emiel Bruggeman. Een lokale kunstenaar die maatschappijkritische objecten maakt. Vaak onverkoopbaar maar gemaakt met zijn hart.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?