Help de bevolking van Oekraïne

Hoop en werkelijke vrijheid

Woensdag 5 oktober 2016

Door christenunie apeldoorn

Dat is de boodschap van de Bijbel. En toch… ervaar ik zelf en in mijn omgeving angst en onzekerheid over onze veiligheid, of we onszelf wel staande kunnen houden nu de verzorgingsstaat kantelt. Wie helpt ons individueel en in wat voor maatschappij leven wij in de toekomst? Er is zoveel om je zorgen over te maken: Oorlogen, natuurrampen, opwarming van de aarde, milieuvervuiling, bankencrises-opnieuw- en gezondheidsschade door industrieën…

Partijen die inspelen op de gevoelens van onveiligheid en zich opwerpen als belangenbehartiger van de vrije westerse waarden leggen graag de nadruk op de onderlinge verschillen tussen groepen in Nederland. Ze hebben als oplossing de grenzen dicht te houden voor andersdenkenden en dan met name voor moslims. Hoe dat praktisch moet worden gedaan heb ik nooit begrepen.

In de Bijbel staat dat je goed moet zijn voor de vreemdelingen in je land. ‘Gedenk dat jullie zelf vreemdelingen waren in Egypte’(Lev.19:34). Verder biedt de Bijbel uitzicht op werkelijke vrijheid, zonder zware verplichtingen: ‘Wees niemand iets schuldig, dan elkaar lief te hebben’ (Rom.13:8).

Misschien is dit wel het goede moment om met meer zelfbewustzijn te kijken naar onze christelijke voorgangers, zoals naar de betekenis van politicus Abraham Kuyper voor Nederland. Mede door hem is er in het begin van de twintigste eeuw een democratie gekomen met algemeen kiesrecht. De intussen verguisde verzuiling bracht mensen uit meer verschillende maatschappelijke lagen samen dan in welk ander systeem dan ook.

Bij het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie is door Rob Nijhoff een boekje uitgebracht, ‘Wat is wijsheid? Toekomst voor christelijke politiek’. Afgelopen week hield de auteur voor een aantal ChristenUnie politici een betoog vol optimisme over de vruchten van het christendom door de hele Europese geschiedenis heen. Binnenkort komt er een nieuw boek uit van Tweede Kamer fractievoorzitter Gert-Jan Segers ‘Hoop voor een verdeeld land’.

Vandaag lees ik in Romeinen 12 en 13. Het belangrijkste boek in Nederland, de Bijbel, bevat adviezen voor de samenleving van vandaag. Woorden van hoop en vrede.
Jeannet Huizing-Hekert
raadslid ChristenUnie Apeldoorn

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?