Help de bevolking van Oekraïne

J.C.G.M. Berends nieuwe burgemeester van Apeldoorn

Maandag 19 maart 2012

Door Redactie

Joke de Wolde

Waarnemend burgemeester Hans Esmeijer onthult de naam van de nieuwe burgemeester van Apeldoorn

We hebben een tijdje zonder gezeten, maar vanavond werd na een uitgebreide selectieronde de nieuwe burgemeester gepresenteerd aan ons Apeldoorn. Het is niemand minder dan: J.C.G.M. Berends. Hij is – met waarnemend burgemeester Hans Esmeijer meegerekend – de 21e burgmeester van Apeldoorn. John Berends was zelf niet aanwezig bij de aanbeveling.

Berends wordt over een maand 56 jaar. Hij studeerde pedagogiek en later bestuurskunde in Groningen. In zijn geboorteplaats Zwolle kwam Berends in aanraking met de lokale politiek. Hij werd van gemeenteraadslid fractievoorzitter, om vervolgens als wethouder aan de slag te gaan. In 2005 werd hij burgemeester van Harderwijk, waar hij in 2011 begon aan zijn tweede termijn. Binnenkort zal deze CDA’er burgemeester zijn van ruim 157.000 Apeldoorners.

Esmeijer noemt Berends een verbinder en daadkrachtig persoon met humor. Hij heeft een “relevant netwerk” op provinciaal en landelijk niveau. Berends is een teamspeler en “breed gedragen besluitvormer”. De raad was het dan ook unaniem eens over het besluit. Esmeijer noemde het bijzonder dat in de “huidige tijd” er over een punt als dit overeenstemming is. “Dat is een mooi begin van een nieuwe start”. Harry Voss van Partij voor de Dieren is “100 procent enthousiast” over John Berends als nieuwe burgemeester. “Toen ik de kandidatenlijst onder ogen kreeg, wist ik dat hij het moest worden. Ik kende zijn kwaliteiten al, bovendien is hij een echt ‘mensenmens’.” De leden van het CDA zijn ook helemaal content met het besluit. Alie Talsma vindt het een groot pluspunt dat Berends burgemeester was van Harderwijk en de omliggende steden op de Veluwe goed kent. “En hij is natuurlijk van het CDA”.

Het is zoals men noemt een aanbeveling van de gemeenteraad. Het is dan aan de Kroon (Koningin en ministers) om de burgemeester te benoemen, vervolgens aan de commissaris van de Koningin om hem te beëdigen als burgemeester van de gemeente Apeldoorn en tot slot aan de gemeenteraad om de nieuwe burgemeester te installeren.

Uiteindelijk waren er in totaal 24 gegadigden die zich voor deze post hadden aangemeld bij Clemens Cornielje, de commissaris van de Koningin in Gelderland. De post van burgemeester kwam beschikbaar nadat burgemeester Fred de Graaf na 12 jaar afscheid nam van Apeldoorn om als voorzitter van de Eerste Kamer aan de slag te gaan.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?