Johan Kruithof heeft prachtige hondenbaan

Donderdag 17 mei 2012

Door Nataliefde

Gemeente Apeldoorn

“Je bent natuurlijk wethouder voor de stad en de mensen. Ook een beetje voor jezelf natuurlijk, iedereen is ijdel, dus ook wethouders. Maar als je geen ‘mensenmens’ bent, kun je geen wethouder zijn. Ik denk dat alle wethouders een goede balans tussen menselijke moraal en het zakelijke aspect hebben. Het is een prachtige hondenbaan.”

Johan Kruithof (1952) is sinds 2012 wethouder van onze stad. In zijn portefeuille heeft hij onder andere Werk en Inkomen, Onderwijs en Sport. Hij zat van 2002 tot 2012 in de gemeenteraad namens PvdA. Daarvoor had hij banen bij Don Bosco, WisselWerk, Vluchtelingenwerk Apeldoorn en Stade Advies, een adviesbureau voor maatschappelijke ontwikkeling. Hij is blij met zijn nieuwe baan als wethouder. “Ik ga fluitend naar mijn werk en ga fluitend weer naar huis.” De wethouder is “gelukkig getrouwd” en heeft drie kinderen. In zijn vrije tijd, die volgens eigen zeggen schaars is, kookt hij erg graag. Ook doe ik aan vrijwilligerswerk, sport en hou ik van reizen. Maar deze baan kost de meeste tijd. Doordeweeks heb ik ook geen tijd om zelf te koken”.

Zichtbaar
Kruithof vindt juist wethouder zijn zo leuk, omdat je zichtbaarder bent dan wanneer je in de gemeenteraad zit. “En je krijgt direct commentaar. Doe je het goed, hoor je dat, doe je het fout, hoor je het ook. Wethouder zijn is heel concreet, je bent in direct contact met mensen.” Hij geeft als voorbeeld zijn rondjes bij het Werkplein van het Activerium. “Ik moet zorgen dat de zaken goed gaan, controleer het aantal in- en uitstromers. Er is een sollicitatieplicht en die moet nu eenmaal nagekomen worden, maar soms zijn er vragen of problemen. Zo nu en dan heb ik een concreet geval waar ik me bezig hou. Ik heb elke week een persoon met vragen of problemen over of bij het solliciteren hier bij me aan tafel zitten.”

HBO
Apeldoorn heeft geen geld meer voor de hoger onderwijslobby. Alle acties om meer HBO en WO naar de stad te krijgen, moesten van het Rijk stop worden gezet. “Dat wil niet zeggen dat er geen wil meer is. Mijn ambitie is nog steeds meer HBO en WO naar Apeldoorn krijgen, maar omdat er geen geld is, moet het op een creatieve manier. Ik probeer scholen te overtuigen zich te vestigen in deze mooie gemeente. Er is voldoende ruimte en ik ben bereid onderwijsinstellingen hier te faciliteren. Ik ga ook voor instellingen die bij Apeldoorn passen, zoals ICT en security management. Een totaal nieuwe schoolinstelling oprichten moeten we niet eens willen.”

Omnicampus
Het pand van Centraal Beheer aan de Prins Willem Alexanderlaan moet in de toekomst allerlei kleinschalige bedrijfjes en studenten gaan onderbrengen. “Ik doel op bedrijfjes in bijvoorbeeld ICT en reclame. De samenwerking tussen die bedrijven moet een meerwaarde krijgen. Ook moet er studentenhuisvesting komen. Daarom de naam Omnicampus. Het is wel een project van lange adem, er moet een geschikt opleidingsinstituut worden gevonden. Wel lastig, want de projectontwikkelaar TCN wil geld zien.” De wethouder hoopt in de komende twee jaar iets te kunnen doen door met onder andere de provincie Gelderland geld bij elkaar te schrapen voor een rendabele campus. “Het liefst heb ik dat de provincie morgen een paar miljoen op onze rekening stort voor dit project, maar zo gaat het helaas niet”.

Twitter
Alsof hij het wist, antwoordt meneer Kruithof op mijn vraag over zijn al twee jaar onaangeroerde Twitteraccount: “Ik heb intern afgesproken dat ik politiek actief ga worden op Twitter. Maar pas na de zomer, nu heb ik het veel te druk. En met een andere account, die ik nu heb straalt teveel PvdA uit en dat wil ik niet. Ik ben er voor de mensen, niet om de partij te promoten.”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?