Lokale VVD voor uitbreiding vliegveld Lelystad

Dinsdag 23 januari 2018

Door Daniel van Harmelen

De lokale VVD heeft zich uitgesproken vóór de uitbreiding van het vliegveld Lelystad. De fractie wil er vaart achter zetten: ,,De herindeling van het luchtruim wordt versneld: 2023 is te laat,” aldus de VVD op haar site. De VVD is de eerste Apeldoornse fractie die zich actief uitspreekt voor de uitbreiding.

Volgens de partij valt het mee met de geluidsoverlast van overvliegende toestellen. Zo zouden dieren er nauwelijks hinder van ondervinden en is het geluid praktisch vergelijkbaar met een stofzuiger. Het aantal vluchten dat mogelijk over Apeldoorn zou komen, valt ook mee. ,,Bij start gaat het om minder dan 1 vlucht per uur in totaal, bij 10.000 vluchten om 2,5 vluchten per uur.”

De lokale VVD-fractie wil wel dat vliegveld Teuge bestaansgarantie krijgt. Zoals het er nu naar uit ziet moet vliegveld Teuge sluiten, in navolging van het sluiten van Paracentrum Teuge. Minister Van Nieuwenhuizen beloofde al eerder een maatwerkoplossing voor het vliegveld.

Daarnaast moet onder andere de MER op orde zijn. Als dat niet op tijd lukt, wil de VVD uitstel.

Betrouwbare overheid

Volgens de lokale VVD-fractie moet de overheid nu eenmaal betrouwbaar zijn. Door een streep te zetten door de uitbreidingsplannen van vliegveld Lelystad breekt de overheid gemaakte afspraken. ,,De afspraken over Lelystad zijn breed gemaakt (nb: de noodzaak voor Lelystad komt voort uit het op slot zetten van Schiphol, waar de VVD, samen met de PVV, overigens op tegen was) en raken veel burgers en bedrijven, negatief, maar ook positief.”

Een echte oplossing ziet de lokale VVD nog niet op de korte termijn. ,,Voorlopig gaat de groei van het luchtverkeer door. De VVD-Apeldoorn vindt dat zo snel mogelijk moet worden ingezet op alternatieven voor vluchten op de korte en middellange termijn, dat eisen moeten worden gesteld aan de uitstoot van vliegtuigen en dat de belastingvoordelen voor de luchtvaart afgebouwd moeten worden. Maar dit zijn maatregelen die NL niet alleen kan nemen, dat moet in Europees overleg. Op de korte termijn moet invulling worden gegeven aan de afspraken die er liggen.”

Eerder nog sprak de VVD zich uit tegen de geplande vliegroutes, samen met alle andere Apeldoornse fracties.

Twitterfittie

CDA’er Jan Dirk van der Borg is niet te spreken over de houding van de VVD. De fractievoorzitter van de Christendemocraten noemt de houding van de VVD ‘het dienen van belangen van de randstad’. De VVD slaat terug met ,,Ter informatie: Lelystad Airport ligt niet in de randstad maar op 53 km afstand.” Van der Borg reageert vervolgens met ,,jullie kiezen voor belang Schiphol/Lelystad. En in tweede instantie voor de Veluwe. Dat noem ik Randstadsdenken. Daarin verschillen we,” reageert Van der Borg.

De VVD vraagt vervolgens om een alternatief. ,,Dat klopt niet Jan Dirk. We zijn voor alternatieven vliegverkeer en korte vluchten. Daar kiezen mensen niet voor. Wat is je alternatief? Minder vluchten? Afdwingen?” Hierop heeft Van der Borg nog niet gereageerd.

De VVD wil desondanks wél inzetten op het verminderen van overlast. ,,Zo snel mogelijk zo hoog mogelijk” is het credo.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

VVD

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?