Maand uitstel voor besluit hoogspanningslijnen Apeldoorn-Zuid

Donderdag 14 februari 2013

Door Redactie

Whikipedia.nl

Bewoners in Apeldoorn-Zuid zullen nog ruim een maand moeten wachten op duidelijkheid over het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen. De provincie Gelderland stelt een besluit over haar bijdrage een maand uit.

Woensdag 13 februari hebben Provinciale Staten van de provincie Gelderland gesproken over een verzoek van de gemeente Apeldoorn om 1,5 miljoen euro bij te dragen aan het ondergronds brengen van hoogspanningslijnen in Apeldoorn-Zuid. Deze kabels moeten onder de grond om 126 woningen in de Vogelbuurt te kunnen slopen en nieuw te bouwen. Naast de provinciale bijdrage betalen ook woningcorporatie De Goede Woning (2,5 miljoen euro) en de gemeente Apeldoorn (3,8 miljoen euro) aan het ondergronds brengen van de kabels.

In de Zomernota 2012 heeft de gemeente Apeldoorn besloten te kiezen voor het verkorten van het tracé, van de Vogelbuurt tot en met dok Zuid. Al blijft er de wens om ook het vervolgtracé van de hoogspanningslijnen te verkabelen, omdat er niet gebouwd gaat worden in het Zuiderpark, ontbreekt daarvoor de juridische en ruimtelijke noodzaak. Bovendien ontbreken daarvoor de benodigde middelen. Het totale tracé realiseren vraagt om een investering van circa 3,5 miljoen extra.

Provinciale Staten hebben het college van Gedeputeerde Staten opgeroepen om een besluit uit te stellen tot de volgende Statenvergadering op 20 maart. In die tijd zullen provincie Gelderland, De Goede Woning en de gemeente Apeldoorn om de tafel gaan om te bepalen of het verkorte tracé kan worden opgerekt. Bovendien wordt verwacht dat het ministerie van Economische Zaken op korte termijn inzicht geeft in het landelijk verkabelingsprogramma. Op 20 maart zal PS dan definitief een besluit nemen.

Verantwoordelijk wethouder Johan Kruithof over het verloop van de vergadering: “Ik heb vertrouwen in een positieve uitkomst. We gaan met de provincie en De Goede Woning om tafel en het uiterste doen om te kijken wat we hier kunnen bereiken. Immers, ook voor het college en de gemeenteraad blijft het een wens om het tweede deel van het tracé onder de grond te krijgen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!