Mens en kwaad

Maandag 14 oktober 2013

Door Redactie

Over deze titel heb ik even moeten nadenken. Als christen had ik het over erfzonde kunnen hebben, maar misschien was u dan meteen afgehaakt. Als conservatief had ik over het menselijk tekort kunnen spreken, maar het is te vlak en misschien ook te filosofisch. Daarom gebruik ik toch maar het woord ‘kwaad’. Ik denk dat we allemaal wel weten wat het woord betekent.

Kwaad
Zomaar een paar nieuwsberichten. In Syrië zijn chemische wapens gebruikt in de toch al afschuwelijke burgeroorlog. Eveneens in Syrië is tenminste één dorp uitgemoord door de rebellen. In ons land is een man door de politie opgepakt, omdat hij sexueel getint contact had gezocht met bijna 300 jonge meisjes, kinderen nog. In ons land besluit staatssecretaris Teeven dat Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn niet op proefverlof mag, omdat het voor hem buiten de gevangenis niet veilig zou zijn. 

Remmen
Terwijl ik dit schrijf wordt er in Den Haag druk onderhandeld over de begroting 2014. Het kabinet kan niet zonder meer rekenen op een meerderheid inde Eerste Kamer en probeert via deze onderhandelingen dit probleem op te lossen. Voor sommigen is er een eenvoudiger oplossing: schaf de Eerste Kamer af. Een meerderheid in de Tweede kamer is dan voldoende. Is dat de oplossing? Inmiddels weten we dat er een akkoord is, maar de vraag of afschaffing van de eerste kamer politieke problemen oplost, blijft staan.

Rechtstaat en democratie
Omdat we in Nederland een parlement kunnen kiezen, hebben we geen burgeroorlog als in Syrië nodig om de regering duidelijk te maken dat ze het verkeerd doet. Ook de Tweede kamer kan niet maar alles doen, want er is ook een Eerste Kamer en er is een regering. We krijgen niet alles wat we graag willen, maar datgene wat we liever niet willen, komt er niet zo heel gemakkelijk. Juist omdat een meerderheid in de Tweede Kamer en het kabinet elkaar hebben vastgelegd op afspraken, is het goed dat er een Eerste Kamer is om nog eens heel kritisch naar het geheel te kijken. Wie nu, omdat het even beter uitkomt, die Eerste Kamer wil afschaffen, gaat voorbij aan zijn eigen beperkingen. In ons land hebben we geregeld dat rechters vonnissen uitspreken en gevangenisstraf opleggen. Willen wij in een land leven waarin boze mensen de regering kunnen dwingen om gevangenen die hun straf hebben ondergaan toch maar vast te houden? Stel eens dat uzelf die gevangene zou zijn? Moordenaars moeten worden gestraft en ik vind voor sommige misdrijven een straf niet snel te zwaar. Misschien is het maar goed dat ik geen rechter ben.

Gezegende beperking
Juist omdat wij allen, ieder voor zich, maar ook samen met anderen, ons zo gemakkelijk overgeven aan het kwaad, zijn beperkingen nodig. Ik heb regels nodig ter bescherming. Instanties kunnen regels maken, maar ook instanties kunnen de fout ingaan. Dat is het goed dat andere instanties daarop toezien. In de gemeente is het goed dat u de gemeenteraad kiest. Wij zitten er niet voor onszelf en als u wilt kunt u volgend jaar andere raadsleden kiezen. Burgemeester en wethouders moeten rekening houden met de gemeenteraad, maar ook met de provincie en de rijksoverheid.  Alleen volmaakte mensen kunnen zonder toezicht. De anderen niet.

Roelof Veen gemeenteraadslid ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!