Minder vervoer van gevaarlijke stoffen over spoor in Apeldoorn

Zaterdag 28 maart 2015

Door Redactie

© Medea Huisman

Vanaf april 2015 geldt een nieuwe wet over het vervoer van gevaarlijke stoffen. In Apeldoorn betekent dit dat het aantal wagons met gevaarlijke stoffen over het spoor sterk wordt verminderd.

Het college heeft samen met andere gemeenten aan het spoor tussen Amersfoort en Almelo de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vragen gesteld over de monitoring en handhaving van de aantallen. De gemeenten willen garanties dat de vervoerplafonds niet worden overschreden als vanaf volgend jaar door werkzaamheden aan de Betuweroute, omleidingsroutes gaan gelden.

Verantwoordelijk wethouder Johan Kruithof: “Het is natuurlijk heel mooi dat het aantal wagons met gevaarlijke stoffen tot een klein aantal gemaximeerd wordt. Wij willen als aanliggende gemeenten echter regelmatig van ProRail en het Ministerie de gegevens krijgen over de daadwerkelijke aantallen die hebben gereden. Tot nu toe is dat nog niet gelukt. Wij hebben nu slechts de gegevens over 2013. Ook willen wij zicht hebben op een goede handhaving van de aantallen door ProRail, zeker omdat de Betuweroute vanaf volgend jaar regelmatig uitvalt in verband met werkzaamheden in Duitsland.”

Minder wagons
Op de lijn Amersfoort-Deventer mogen vanaf april 2015 nog maar 10 wagons met brandbaar gas (lpg) per jaar rijden en 400 met zeer brandbare vloeistof (benzine). Andere gevaarlijk stoffen mogen helemaal niet meer door Apeldoorn per trein worden vervoerd. In 2013 reden er bijvoorbeeld nog 1934 wagons met brandbaar gas door Apeldoorn. Dit betekent dat de risico’s afnemen. Door de werkzaamheden aan de Betuwelijn in Duitsland zullen er de komende jaren tijdelijk wel meer goederentreinen rijden via Apeldoorn.

Meer informatie
Voor meer informatie over het vervoer van gevaarlijke stoffen, kunt u zich richten tot het Kenniscentrum Infomil van Rijkswaterstaat via www.infomil.nl (kijk onder Basisnet).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!