Na het grondbedrijf nog een financiële tegenvaller?

Vrijdag 27 juli 2012

Door StrangeArt

Uit de opeenvolgende financiële crisissen hebben we geleerd, dat het onwaarschijnlijke waarheid wordt (faillissement Lehman Brothers, Griekenland, Vestia, Grondbedrijf).

Stel dat het onwaarschijnlijke waarheid wordt en dat wij als gemeente Apeldoorn een deel van de indirect gewaarborgde leningen aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) moeten betalen? Apeldoorn staat indirect garant voor een totaalbedrag van 490 miljoen euro (detail: 10 miljoen garant aan de problematische woningbouwvereniging Vestia, u weet wel, die van de exotische rentederivaten). Stel dat we – zo maar een schatting – acht procent van dat bedrag moeten betalen. Dit is een bedrag, te boeken als verlies, gelijk aan onze OZB inkomsten (36 miljoen euro).

Een doemscenario? Niet helemaal. Als zelfs de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een onderzoek doet naar de risico’s die gemeenten lopen als achtervang van het waarborgfonds, wie ben ik dan om niet pessimistisch te mogen zijn?

Stelling:
Als het goed gaat strijken geprivatiseerde bedrijven de winst op, inclusief forse bonussen voor de bestuurders, maar als het slecht gaat mag de overheid de scherven opruimen.

Over de foto: Van banken wordt weel eens gezegd dat deze een paraplu geven als de weersverwachting goed is, maar deze paraplu subiet weer innemen als er een depressie in aantocht is.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?