Nieuw college: Geen referendum in Apeldoorn

Donderdag 24 mei 2018

Door Daniel van Harmelen

Wat wethouder Wim Willems betreft krijgt Apeldoorn geen referendum. De kersverse wethouder vindt het wél belangrijk om de voelsprieten in de samenleving te houden. Wat hem betreft gebeurt dat genoeg. Willems is Wethouder Burgerparticipatie.

,,Nee, we krijgen geen referendum”, reageert Willems op de vraag van RTV Apeldoorn. In plaats van een referendum noemt Willems ‘de kracht van burgerparticipatie’. ,,Je moet helemaal voorin het traject zitten. Ga in gesprek met inwoners, instanties en ondernemers in gesprek. Betrek ze bij besluitvorming en zorg ervoor dat je ook iets doet met hun input.”

Goed in gesprek

Daarnaast is het volgens Willems belangrijk om, als je toch ‘andere keuzes maakt’, die keuzes goed uit te leggen. ,,Volgens mij hebben we heel duidelijk gekozen om met de inwoners in gesprek te gaan en hebben we daarom geen referendum nodig”, besluit hij.

Een voorbeeld waar dat gesprek goed ging, zijn de geluidsprofielen. Daar zijn horeca, het gemeentebestuur en de inwoners van het centrum samen tot een akkoord gekomen over hoe luid evenementen mogen zijn en hoe lang die mogen duren.

Referendum blijft mogelijk

Het blijft nog wel mogelijk om een referendum aan te vragen en als burgers te organiseren. Volgens de Referendumverordening uit 2005 kunnen Apeldoorners een referendum afdwingen. Daarvoor moeten zij voldoen aan een aantal voorwaarden.

Zo moet een lokaal referendum drie weken na een door de gemeenteraad genomen besluit aangevraagd worden. De aanvraag moet ondertekend worden door 2.265 mensen (5% van kiesgerechtigden bij vorige verkiezingen). Daarnaast is de uitslag van een lokaal, Apeldoorns referendum alleen geldig bij een opkomst van 30%.

Het lokale referendum is niet bindend.

Oppositie is wel voor

Oppositiepartijen SP (2 zetels) en Gemeentebelangen (1 zetel) zijn wél voor het houden van een referendum, maar hebben tot nu toe geen onderwerp kunnen vinden om een referendum over te houden.

Lees hier meer over inspraak.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!