Nuchter en gastvrij blijven in 2017

Maandag 2 januari 2017

Door Redactie

Een jaar vol zware beproevingen noemde mevrouw Merkel 2016 – voor onze oosterburen begon dit jaar slecht en eindigde ook zo. Een begrijpelijke typering dus van de bondskanselier. Het jaar 2016 begon met twee uur verderop in Keulen met een oudejaarsnacht om van te huiveren: velen werden het slachtoffer van beroving en seksueel geweld. Het duurde geen vier uur, maar vier dagen voordat de getuigenverhalen in de kranten terecht kwam. De reden daarvan was een ongemakkelijke waarheid: de overgrote meerderheid van de daders kwam kortere of langere tijd geleden asiel aanvragen. Deze laatste decemberweek van 2016 liet de politie van Keulen weten voorbereid te zijn en zegt men de veiligheid te kunnen waarborgen. De openbare ruimte hangt er vol met camera’s.

Een kordaat besluit van de politietop om vroeg op de avond versterking in te zetten (al voor 21 uur was er een overmacht van 400-500 mannen dominant aanwezig) bleef uit. Het overgrote deel van de daders werd nooit aangehouden, en bij degenen die wel aangehouden werden gingen bleek het sluitend krijgen van de bewijzen een onmogelijke opgave. Na onderzoek bleken deze arrestanten veelal illegaal in Duitsland te verblijven en vanaf 2012 in criminele dievenbendes te operen.

Drie maanden voorafgaand aan “Keulen” concludeerde ChristenUnie kamerlid Joel Voordewind al, na een reis naar de buitengrenzen van Europa, dat migranten zonder kans op asiel meeliftten op de vluchtelingenstroom. Ook in een paar Nederlandse gemeenten zijn momenteel gelijksoortige criminele bendes actief. De burgemeester van Groningen heeft inmiddels effectieve maatregelen genomen; blijkbaar is dat ook hier binnen bestaande wetgeving goed mogelijk. De recente aanslag op de Berlijnse kerstmarkt door een Tunesier die illegaal in Duitsland verbleef, een criminele carriere opzette en daarna radicaliseerde is momenteel nog in onderzoek, maar gebrek aan realiteitszin lijkt een cruciale rol te spelen. De man was goed in beeld bij de geheime diensten; van “wegkijken”, een tekort aan geschikte wetten of personeel was geen sprake. Waar het aan ontbrak was het geloof dat de man daadwerkelijk in actie zou komen, is de analyse van journalist Hans Leyendecker.

Wetenschapsjournalist Sander Becker schrijft deze week in Trouw dat Duitsland na deze beruchte oudejaarsnacht is veranderd. Het taboe om crimineel gedrag van asielzoekers zonder kans op verblijfsstatus te benoemen, zou in 2016 zijn weggevallen. Maar 2016 laat denk ik ook voorzichtig kansen zien dat met een nuchtere combinatie van meer realiteitszin en kordaat optreden het kwaad is in te dammen.

Als het onderscheid tussen criminelen en vluchtelingen niet door de overheid gemaakt wordt, zal de burger daar ook niet toe bereid blijken en loopt onze kostbare gastvrijheid met elke groepberoving of aanslag meer gevaar. Aan democratische openheid over dit onderwerp moet voortdurend gewerkt worden in 2017, ook in Apeldoorn. Ons college van B&W is daar al langer mee bezig, u kunt in alle openheid kennis nemen van en meepraten over het AZC. Geef u op voor de nieuwsbrief, dan blijft u op de hoogte:

https://www.apeldoorn.nl/DATA/TER/projecten/opvang_vluchtelingen/nieuwsbrief_december_2016.pdf

Hanna Riezebos, Raadslid ChristenUnie

Afbeelding: Abraham en de drie bezoekers, Chagall. Het bijbelverhaal over gastvrijheid is te lezen in Genesis 18.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!