Omwonenden doen hun zegje rond nieuwe plannen Karweilocatie

Vrijdag 3 september 2021

Door Tim Uilen

Archief | Jos Jansen of Lorkeers

De voormalige Karweilocatie aan de Prinses Beatrixlaan staat al meer dan 15 jaar leeg, meerdere keren heeft de gemeente daar verandering in proberen te brengen. Nikkels Vastgoed heeft jaren geleden de grond gekocht met de gedachten om er een nieuwe ontwikkeling op te bouwen, daar gaat de gemeente mee in. Ook de bewoners vinden dat het tijd is voor iets nieuws op het stuk grond, alleen is het merendeel van omwonenden het niet eens met de plannen die er nu liggen. Het is namelijk de bedoeling dat een nieuwe supermarkt, de Lidl, zich op het terrein gaat vestigen. Als die plannen doorgaan, dan worden er 2 woningen gesloopt en wordt de Prinses Beatrixlaan aangepast. Gisteravond mochten omwonenden en dichtbij gelegen ondernemers hun mening over het plan geven.

Bezwaar

“De welstandscommissie noemde dit een niet passend plan in de te kleine ruimte die beschikbaar is”, zegt Jan Allaart, die namens 67 omwonenden spreekt. “Wij hebben veel bezwaren tegen dit plan, waaronder geluidsoverlast. Uit het geluidsrapport blijkt dat er voor 10 woningen normoverschrijdingen zijn.” Er moet, door het college, duidelijk worden gemaakt waarom deze overschrijdingen toch aanvaardbaar zijn. Alleen wordt gezegd dat dit niet nodig is en dat het overeenkomt met de planologische situatie. Alleen is de planologische situatie nog steeds dat van een bouwmarkt, dus niet van een supermarkt. “Een supermarkt, zoals die in het plan, trekt 4 keer zoveel verkeer aan als een bouwmarkt met een gelijk oppervlakte”, legt Jan uit. “Als je rekening houdt met het grotere oppervlakte van de supermarkt, dan is dat zelfs 5,5 keer zoveel verkeer.”

Bouwval

Het grootste gedeelte van de insprekers is tegen de huidige plannen voor een nieuwe supermarkt. Arda van Dulmen, al 37 jaar bewoonster van de Hoefweg, geeft een tegengeluid vergeleken met andere sprekers. “Wij vinden het heel erg treurig hoe lang deze bouwval er staat”, vertelt ze. “We zijn eigenlijk heel blij met de komst van de Lidl. Ik herken me deels in het feit van enig geluidsoverlast, maar zie dat zelf niet als een probleem.” Eerder werd al benoemd dat er eventueel ook woningen gebouwd konden worden. Arda is het daar niet mee eens, de oneven kant van de Hoefweg zou daar volgens haar veel last van hebben.

Volgende week, op donderdagavond in de Politieke Markt, zullen de politieke partijen hun meningen over het plan gaan delen. Online is de PMA, Politieke Markt Apeldoorn, te volgen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!