Help de bevolking van Oekraïne

Ondernemersfonds is voor de ondernemer

Dinsdag 29 mei 2012

Door Redactie

Apeldoorn Direct

Het college van burgemeester en wethouders is blij met de visie van MKB Nederland op de lokale ondernemersfondsen. Het MKB staat niet afwijzend tegenover dergelijke fondsen, zo werd vorige week bekend. Wel stelt de koepel de uitdrukkelijke voorwaarde dat het geld volledig ten goede moet komen aan voorzieningen voor ondernemers.

Gemeenten mogen ondernemersfondsen niet gebruiken als verkapte bezuiniging, door de kosten van publieke taken af te schuiven op ondernemers, zo stelt MKB Nederland. Wethouder Nathan Stukker is blij met deze visie. “Ik constateer dat de wijze waarop in Apeldoorn wordt gewerkt aan de realisatie van een ondernemersfonds één op één aansluit bij de visie van MKB-Nederland. Het ondernemersfonds in wording is een initiatief van ondernemend Apeldoorn waarbij de gemeente zich graag heeft aangesloten”, zo stelt de wethouder economische zaken. “Samen proberen ondernemers en gemeente te komen tot een zo’n breed mogelijk draagvlak. De bal ligt hierbij vooral bij de ondernemers. Het is hún fonds. Met uitzondering van een beperkt percentage aan invorderingskosten komen de bijdragen van de ondernemers volledig ten goede aan de verlevendiging van de Apeldoornse binnenstad. MKB Nederland en het Apeldoornse college zijn het op dit punt volledig met elkaar eens.”

Het Apeldoornse ondernemersfonds met daaraan gekoppeld een reclamebelasting is een initiatief van de binnenstadondernemers. Door alle ondernemers 750 euro per jaar te laten betalen, zou er jaarlijks drieënhalve ton in het fonds komen. Het bedrijfsleven ontvangt deze middelen terug om in te zetten voor collectieve zaken, zoals promotie en marketing, maar ook meer veiligheid of gezamenlijke inkoop van diensten.

Nader onderzoek

De plannen voor dit ondernemersfonds werden eerder dit jaar opgeschort. Toen eind januari de raad zich over het plan boog, bleek deze echter toch nog nader onderzoek te willen. Tegenstanders van de verplichte reclametax hadden namelijk een petitie met 130 tegenstemmen aangeboden, in de hoop het plan van tafel te krijgen. Wethouder Stukker trok het voorstel daarom terug. Hij hoopt in september verder te kunnen met de oprichting van het ondernemersfonds voor de binnenstad.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?