Ontwikkeling Westpoint standpunt PvdA

Donderdag 7 april 2016

Door PvdA Apeldoorn

Al ruim een jaar houdt de mogelijke sloop van Westpoint en de vestiging van een supermarkt op die plaats de gemoederen in onze fractie aardig bezig. Overigens niet alleen in onze fractie, ook bij andere partijen wordt er aardig wat af gediscussieerd over dit dilemma. Dit kwam niet in het minst door de berichtgeving in de media over een “Mega-supermarkt” en de reacties van tegenstanders van dit plan. Was dit nu een ondermijning van de in januari 2014 vastgestelde detailhandelsvisie en alleen bedoeld om van de lelijke puist van westpoint af te komen, of past het wel in deze visie en vormt het een verbetering voor onze gemeente?

Wij hebben eerst de onderzoeken afgewacht en de feiten boven water gehaald. Het bleek dus géén XXL of Mega-supermarkt te worden, maar een buurt- en wijkgerichte full-service supermarkt. Het winkelvloeroppervlak is gepland op circa 1.760 m2. Ter vergelijking, de AH op de Schapendoesweg (Asselsestraat) is circa 1.735 m2, Jumbo in Zuid 1.600 m2, Dekamarkt Ordenplein 1.600 m2 en Dirk aan het Kanaal 2.645 m2.

Het volgende punt was, past het in de Detailhandelsvisie, met andere woorden, wat betekent het voor de fijnmazigheid en is het een bedreiging van de binnenstad? Komt het in aanmerking voor ‘maatwerk’, zoals in de detailhandelsvisie gedefinieerd? In een presentatie van het bureau Locatus tijdens een PMA met ondernemers en geinteresseerden, werd de kaart van Apeldoorn getoond met daarop de supermarkten en hun bedieningsgebied. De fijnmazigheid is in Apeldoorn redelijk op orde, met een paar ‘gaten’. De grootste ‘blinde vlek’ op de kaart is in Noord-West.

Dit kwam ook al uit andere onderzoeken naar voren, in West wordt meer naar andere wijken uitgeweken voor dagelijkse boodschappen dan in andere stadsdelen en het aanbod is zeer gefragmenteerd. Het voert wat ver om alle koopstroomonderzoeken hier weer te geven, maar naar onze mening is het een versterking van de fijnmazigheid, en ja, andere supermarkten zullen een stukje omzet gaan missen van dit stadsdeel (ingeschat op circa 3,8%), dat nu verspreid zijn dagelijkse boodschappen doet.

Alle onderzoeken geven ook aan dat de invloed op de binnenstad neutraal zal zijn, dus geen bedreiging voor de binnenstad.

Tenslotte, maar zeker niet het minst belangrijke, wat betekent het voor de buurt en de omwonenden? Westpoint staat nu al zo’n 9 jaar te verpauperen en het tast het leef- en woongenot van de omwonenden flink aan. Overlast, criminaliteit en een smerige bende, die het veiligheidsgevoel zeker niet bevordert. Naar onze mening is er nu na al die jaren een unieke kans om dit te veranderen en een positieve wending te geven voor de omwonenden, waarbij nog dit jaar de sloop uitgevoerd kan worden en volgend jaar een nieuwe supermarkt zijn deuren kan openen. Het is het enige concrete plan dat haalbaar is. Door hier tegen te zijn, is de kans zeer groot dat de buurt nog jarenlang met de huidige situatie opgescheept blijft zitten. Je moet er niet aan denken dat deze verpauperde betonnen kolos van 45 jaar oud, die vol asbest zit, in de brand vliegt.

Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de gemeenteraad ten opzichte van de buurt en de bewoners, nu deze kans er is en ook nog in de geest van de detailhandelsvisie gehandeld kan worden. We hebben zeker begrip voor de bestaande supermarktondernemers, die deze uitbreiding van het aanbod op hen af zien komen, maar als gemeenteraad dient het algemene belang en de totale structuur zwaarder te wegen dan het belang van individuele ondernemers.

Bij het vaststellen van de detailhandelsvisie in januari 2014 zei ons toenmalig raadslid Co van den Berg al dat, wat de PvdA betreft, het maatwerk nog wel ruimer gedefinieerd zou mogen worden, maar gezien de economische situatie van dat moment dit voorlopig voldoende was. Hij riep de ondernemers op de uitdaging aan te gaan en van Apeldoorn een ondernemende stad te maken en niet alleen verdedigen wat er is, maar lef te tonen voor de toekomst.

Ties Stam
Vicefractievoorzitter PvdA Apeldoorn

Zie ook de blog: Kleine meerderheid in de gemeenteraad voor sloop kantoorgebouw Westpoint en komst supermarkt ( 20 februari 2015 )

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!