Paspoorten voor kinderen spekken de gemeentekas

Dinsdag 27 maart 2012

Door Nataliefde

Sorry Eva Siebelink, ik ga toch weer even klagen. Lucht zo lekker op.

Het is toch te triest voor woorden. Vanaf 26 juni 2012 vervalt de geldigheid van alle kinderbijschrijvingen in paspoorten. Alle kinderen jonger dan 16 jaar moeten vanaf die dag een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Ik ben van mening dat dit puur wordt doorgevoerd om de staatskas en gemeentekas te spekken.

Vanaf vandaag zijn ook radiospotjes te horen waarin ouders wordt aangedrongen zo snel mogelijk en in ieder geval vóór 1 mei een paspoort of identiteitskaart voor het kind aan te vragen. Een persbericht van de gemeente Apeldoorn meldt ook nog doodleuk dat “de gemeente er alles aan doet het document voor 30 juni te leveren, maar helaas niet kan garanderen dat het reisdocument daadwerkelijk voor 30 juni afgehaald kan worden”. Wordt de gemeente daarvoor bestraft? Nee.

Maar de ouder wordt voor te laat aanvragen wél bestraft: wanneer iemand na 1 mei een paspoort of ID-kaart aanvraagt, “is de kans groot dat degene het document naar alle waarschijnlijkheid niet vóór 1 september krijgt. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat de komende maanden geen  spoedaanvragen kunnen worden ingediend”.

Hier komt nog bij dat de gemeente verwacht dat de komende maanden, sowieso altijd de drukste voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart, nog drukker worden door het vervallen van de kinderbijschrijvingen. Vreemd is dat de gemeente adviseert alleen een aanvraag te doen als zij het document echt nodig hebben voor 1 september 2012.

Wat me vooral stoort, is dat deze onzinnige nieuwe wet puur is ingevoerd om de staatskas te spekken. Op zich begrijpelijk, omdat Nederland blut is, maar aan de andere kant onbegrijpelijk, omdat dit niet de manier moet zijn om makkelijk geld binnen te harken. Net als benzine duurder maken, studiefinanciering afschaffen en subsidies op culturele instanties stopzetten.

Kinderen van twee, drie lopen binnenkort met eigen paspoort rond, hoe gestoord wil je het hebben? De kinderen hebben zo’n ding echt niet nodig, de overheid heeft alleen het geld nodig. Het kan toch ook anders?

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?