Parkeerchaos bij Alterno ooit opgelost?

Vrijdag 16 maart 2012

Door Nataliefde

Op de foto rechts staat Alterno, links de aangeboden alternatieve parkeerplek aan de Imkersdreef. Een lange wandeling die de sporters en sportliefhebbers niet willen maken, zo blijkt aan de regelmatige parkeerdrukte direct voor de hal.

Je hoeft het wedstrijdschema van volleybalvereniging Alterno aan de Waleweingaarde niet te kennen om te weten wanneer er een wedstrijd is: de eigen parkeerplaats voor de hal staat dan overvol, net als de groenstroken tussen de parkeerplaats en de stoep van de Laan van Maten. Met gevaar voor eigen leven fiets of loop je slingerend tussen de auto’s door. Ongeveer een week geleden heeft de gemeente jonge boompjes aangeplant op een deel van de groenstrook om automobilisten van het gras te jagen.

“Parkeren in het clubhuis”
Nogal hypocriet. Er wordt de bezoekers wel alternatieven geboden, maar die liggen niet pal voor, achter, of naast Alterno. En de mensch kiest van nature de kortste weg, dus parkeert hij zo dicht mogelijk bij de sporthal. Martin Koldenhof, facilitair bestuurder van Alterno, beaamt dat: “Ze parkeren het allerliefst in het clubhuis, bij wijze van spreken”.

Lange wandeling
Koldenhof schreef een jaar geleden al op de website van de vereniging dat er niet voldoende eigen parkeerplaatsen zijn waardoor veel bezoekers hun auto op de groenstroken of voor Villa Bailar (voorheen Dansschool Biezeman, red.) parkeren. Toen werd afgesproken met de familie Biezeman dat spelers, trainers en bezoekers van Alterno hun auto niet meer voor Biezeman mogen parkeren. Hij schreef dat parkeren in de groenstrook voor de hal “geen probleem is”, maar wel strafbaar. Koldenhof drong er in zijn bericht op aan te parkeren tegenover het gezondheidscentrum (Apotheek de Gaarde, red.) of aan de andere kant van de ringweg (Imkersdreef, red.). Parkeer je daar, zul je toch zo’n 50 tot 100 meter moeten lopen en in het tweede geval zelfs een weg over moeten steken alvorens je bij de sporthal aankomt. Een aardig lange wandeling.

Verkeersregelaar
En lang wandelen willen mensen nu eenmaal niet, blijkt uit de grote parkeerchaos iedere keer dat er een wedstrijd gespeeld wordt. Ongevaarlijk is die chaos niet. “Dat klopt, maar het enige wat we kunnen doen is aangeven dat er alternatieven zijn. We kunnen niet elke wedstrijddag een verkeersregelaar neerzetten om iedereen naar een andere parkeerplaats te dirigeren. Bovendien kunnen we de mensen van andere verenigingen ook niet dwingen. En dat zijn er veel.”

Parkeerverbod
“We hebben pasgeleden samen met onze buurman Villa Bailar gesprekken gehad met de gemeente. Als er echt te weinig beschikbare parkeerruimte is, wordt parkeren op het gras voor zover dat kan gedoogd.” Hier gaat binnenkort verandering in komen. De Waleweingaarde wordt veranderd van een 50- naar een 30-kilometerzone. Normaal gesproken is het toegestaan te parkeren langs de weg in een dergelijke zone, maar de gemeente “ziet zich genoodzaakt een parkeerverbod in te stellen langs de rijbaan om het zicht en de doorgang te waarborgen”, valt te lezen in de wekelijkse gemeentelijke bekendmakingen.

Maatregelen om grotere chaos te voorkomen dus. De gemeente schiet met de maatregelen wel tekort, door geen realistische parkeeralternatieven te bieden. Wat Alterno nodig heeft, is juist meer parkeerruimte, niet minder. Koldenhof denkt dat het nog een paar weken zal duren voor het verbod zal worden ingevoerd. In de tussentijd zal er voor de betrokken partijen mogelijkheid tot inspraak zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!