Help de bevolking van Oekraïne

Paspoort of ID-kaart kwijt? Meld dit vanaf 1 februari bij gemeente

Zaterdag 31 januari 2015

Door Redactie

© Medea Huisman

Bewoners die hun Nederlandse paspoort of identiteitskaart kwijt zijn kunnen vanaf 1 februari dit voortaan digitaal melden bij de gemeente. Hiervoor hoeft men niet meer naar de politie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is in samenwerking met de gemeente Apeldoorn en de politie een proef gestart. Doel van de proef is een snellere dienstverlening en het voorkomen van misbruik van kwijtgeraakte reisdocumenten.

Verloren paspoort of ID-kaart
Bewoners van Apeldoorn kunnen vanaf 1 februari aanstaande 24 uur per dag, 7 dagen in de week met behulp van hun DigiD via de website van de gemeente Apeldoorn hun kwijtgeraakte Nederlands paspoort of ID-kaart doorgeven. Nadat de gemeente de melding heeft verwerkt, kan men een aanvraag voor een nieuw reisdocument indienen. Of de melding verwerkt is kunnen bewoners zien op de website www.mijnapeldoorn.nl van de gemeente Apeldoorn. Bewoners die niet in het bezit zijn van een DigiD kunnen hun verloren reisdocument melden bij de balies in het Stadhuis.

Diefstal van paspoort of ID-kaart
Ook bij diefstal of beroving van paspoort of ID-kaart kunnen bewoners vanaf 1 februari hun verloren reisdocument melden bij de gemeente. De gemeente Apeldoorn adviseert om wel aangifte hiervan te doen bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw reisdocument is een verklaring van de politie van de aangifte nodig.

Aan de melding en verwerking van een verloren reisdocument zijn geen kosten verbonden. Voor het aanvragen van een nieuw paspoort of ID-kaart gelden de gebruikelijke kosten. De kosten voor het aanvragen van een Nederlands paspoort of ID-kaart kan vinden op www.apeldoorn.nl.

De proef van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de gemeente Apeldoorn en de politie duurt zes maanden. Na zes maanden evalueren de partijen de proef en nemen een besluiten over eventuele voortzetting.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?