Politiek wil samenwerking Direct en RTV afdwingen

Vrijdag 10 december 2010

Door Niels Kater

Opnieuw bleek gisterenavond dat het gevecht om de licentie voor de lokale omroep nog geen gelopen race is. Wel lieten alle partijen duidelijk weten teleurgesteld te zijn over het het feit dat Apeldoorn Direct en RTV het niet eens kunnen worden.

Gemiste Kans

Volgens Henk Schutte van Leefbaar Apeldoorn bovendien een gemiste kans op extra geld. “Als beide partijen hier eensgezind de liefde aan elkaar zouden verklaren, maar aangaven dat er financieel nog een probleem lag vanwege bijvoorbeeld opstartkosten, dan hadden we dat zelfs nog wel op willen lossen met een extra eenmalig bedrag bovenop de subsidie.”, verklaart Henk Schutte. “En dan moet je denken aan een bedrag met 4 nullen. Maar goed, dat is nu niet meer aan de orde.” Volgens de voorman van Leefbaar Apeldoorn loopt de samenwerking stuk op de “grote ego’s” van beide partijen. Die mening wordt gedeeld door vrijwel alle andere politieke partijen.

Subsidie onder voorwaarde

Verder voelen alle partijen wel wat voor het idee van Bas Koers van GroenLinks. Hij wil aan de subsidie voorwaarden verbinden die er voor moeten zorgen dat een samenwerking alsnog tot stand komt. Volgens wethouder Fokko Spoelstra is dat geen probleem. “Aan elke subsidieverstrekking kunnen voorwaarden worden verbonden, dus ook aan deze.” Het lijkt er dus op dat de politiek op deze manier alsnog een samenwerking tussen beide partijen wil afdwingen.

Een creatieve gedachte, maar de vraag is of dit wettelijk ook allemaal kan. De subsidie voor de lokale omroep is namelijk geen gemeentelijke subsidie, maar afkomstig van het Rijk. Het geld is “geoormerkt” en mag ook niet voor andere doeleinden worden ingezet. Wettelijk zo’n 1,30 euro per huishouden. Dat komt in Apeldoorn neer op zo’n 90.000 euro. Volgens Ton Kunneman van de PvdA is de “subsidie onder voorwaarde” wel degelijk wettelijk te realiseren. “Een uitstekend idee. Wat de PvdA betreft gaat de licentie naar de LOA (RTV Apeldoorn) en verbinden we daar de voorwaarde aan dat er met Apeldoorn Direct moet worden samen gewerkt.”, aldus de PvdA-fractievoorzitter.

Maar aan voorwaarden zullen ook sancties moeten worden verbonden. Wat als de samenwerking toch niet door gaat? Moet de andere partij de subsidie dan weer inleveren? Alles staat of valt met de formulering van die voorwaarden en de keuze aan wie de licentie wordt verstrekt. Daar gaat de politiek de komende week nog een zware dobber aan krijgen. De gemeente Apeldoorn heeft van het Commissariaat van de Media al wat uitstel gekregen: 16 december om kwart over vier valt de beslissing. De gemeente moet dan een advies uitbrengen naar wie de licentie voor de lokale omroep moet gaan. Formeel neemt daarna het Commissariaat van de Media de uiteindelijke beslissing.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!