Populair – politiek 01

Vrijdag 19 april 2019

Door Edward Butter

Er komen Europese verkiezingen, daarna landelijke en daarna weer gemeentelijke. In een aantal artikelen wil ik hier naartoe werken, omdat nog maar bedroevend weinig mensen vertrouwen hebben in de politiek en dat is jammer. Het grappige – nou ja om te huilen – is dat mensen die om die reden niet naar de stembus gaan de weg vrij maken voor mensen die ze nou juist niet vertrouwen. Het hoofddoel van mijn artikelen is dus om iedereen naar de stembus te krijgen. Je zult hier geen stemadvies tegenkomen.

De artikelen:

  1. Populair – politiek 01 (19 – 04 – 2019)
  2. Algemeen – politiek 02 (26 – 04 – 2019)
  3. Links en rechts – politiek 03 ( 03 – 05 – 2019)
  4. Staats en gemeente inrichting – politiek 04 (oppervlakkig) (10 – 05- 2019)
  5. Wat is democratie – politiek 05 (17 – 05 – 2019)
  6. Bedreigingen – politiek 06 (22 – 05 – 2019)

Ze zijn vooral bedoeld voor mensen die niet naar de stembus gaan. Ken jij zulke mensen? Wijs ze dan even op deze artikelen en heb je vragen, dan kan je die bij de opmerkingen plaatsen waarna ik ze behandelen zal.

Bij mij op de basisschool was Tarno populair. Tarno was groot, blond, sterk en had een rijke vader. Zijn vader was de eigenaar van de conservenfabriek in ons dorp. Ik daarentegen was klein, wit, slapjes en had een hoog piepstemmetje. Doelwit voor de pesters dus ware het niet dat Tarno mij als vriend had uitgekozen. Tarno was dus populair en daar komt het woord populisme vandaan. In de zesde klas (tegenwoordig groep acht) werd Tarno als klassenhoofd gekozen en daarvoor hoefde hij verder niets te doen behalve gewoon “populair zijn”.

Later – toen ik in Nijmegen ging studeren – was het Lex. Lex was een lange, slungelige hippie die als eerste een Puch met een hoog stuur had.  Maar dat was niet het enige. Lex verdiepte zich ook en discussieerde mee over maatschappelijke vraagstukken. We discussieerden, protesteerden, bezetten en kraakten dat het een lieve lust was. Het was ook een mooie tijd om dat te doen omdat het establishment destijds bestond uit wat hoge heren waarvan geen mens begreep waar ze hun autoriteit vandaan haalden. Wij; hippies en provo’s; schopten de boel – niet altijd even terecht – overhoop. Een nieuwe tijd brak aan en niemand wist welke kant dat op ging. Een paar dingen wisten we zeker:

  • het moest afgelopen zijn met die oorlogen
  • mensen moesten zelf weten met wie ze het bed deelden
  • de verzuiling moest terug gedrongen worden
  • alle kinderen moesten gelijke kansen krijgen
  • vrouwen en mannen gelijke rechten

Dit waren zo ongeveer de belangrijkste speerpunten en we zijn een eind gekomen. Een eind en niet meer dan dat en veel verder moet het ook niet. Dit alles gebeurde na de oorlog, na de invoering van de weduwen en wezen wet (uitkering) en de bijstandsuitkering die mensen; en vooral vrouwen; de vrijheid schonken. Nog vrijer werden we door de pil en het condoom. De NVSH werd opgericht. De NVSH richtte het Rudgerhuis op en abortussen werden legaal. De vrijheid van meningsuiting en die van vereniging werden uitgebreid. Majesteitsschennis en Godslastering stonden nog wel in de wet maar werden niet meer voor de rechter gebracht. Kortom we waren vrijer dan ooit.

Mijn dochter – op het moment van dit schrijven 21 jaar oud – had geen idee. Voor haar zat stroom in een stopcontact, het internet in de lucht en was het – wat zij om zich heen zag – altijd zo geweest. Het feodalisme, de industriële revolutie en de twee wereldoorlogen waren sprookjes uit een ver verleden. Samen met haar vrienden chilt ze in het warme bad dat de maatschappij voor haar is geworden. Gelukkig heeft ze nu wel door dat ze moet stemmen, het journaal moet bekijken, erover praten moet en zich actief in moet zetten wil die chille, warme samenleving blijven bestaan.

Willen we Tarno omdat hij sterk en mooi is of Lex die er wat meer over nagedacht heeft of…….? Tarno roept rustig dat iedereen duizend euro krijgt of zo terwijl Lex met een ingewikkeld verhaal komt gewoon omdat een multi-culti samenleving van 17 miljoen mensen nu eenmaal een ingewikkeld gebeuren is.

Hoe we daarover praten, wat het verschil tussen links en rechts is en waarom we eigenlijk die populisten – die wat mooie one-liners roepen – kiezen om voor ons te gaan beslissen hoe we verder gaan kiezen. Waarom we ons niet meer verdiepen en de invloed van de sociale media gaan we het in de volgende artikelen hebben.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!