Protestacties tegen ontslag conciërges

Woensdag 4 juli 2012

Door Redactie

KWS Apeldoorn

Onlangs kon men op Apeldoorn Direct al een artikel lezen over Mevrouw De Jongh, die zich druk maakte om de conciërge bij OBS Het Gilde in De Maten. Het beleid van het kersverse college van B&W veegt een oud akkoord van tafel en zorgt ervoor dat maar liefst 150 conciërges (ID-ers) op straat zullen komen te staan. Een maatregel die de gemeente moet nemen in het kader van de genoodzaakte bezuinigingen.

Dat druist in tegen eerder genomen beloftes, zo beweert mevrouw De Jongh en daarom deed ze een oproep. Ze staat daarin niet alleen. Ook PCBO Koningin Wilhelmina School springt in de bres en wel voor hun meester Aalten. Hij staat op de lijst om ontslagen te worden. En daar zijn de school, de leerlingen en de ouders het niet meer eens.

Er werden maar liefst 743 handtekeningen verzameld als protest tegen dit ontslag. Met de handtekeningen onder de arm en spandoeken in de lucht, liepen de betrokkenen richting gemeente waar ze in de raadzaal werden ontvangen. Daar werd het protest en de handtekeningen in handen gelegd van het college.

Een conciërge is vaak een spring-in-de-bres, een manusje-van-alles. Hij of zij is altijd daar waar er een handje tekort is. Bovendien moet de school ook onderhouden worden, moet er eens wat opgehangen worden en is er extra toezicht aangaande de veiligheid van kinderen op en rondom school. Het huidige akkoord binnen de gemeente laat toe om op deze functie te bezuinigingen en dus deze functie niet langer te financiëren. De scholen hebben volgens eigen zeggen niet voldoende financiële middelen om de post van een conciërge te dragen. Gezien de scholen het wel een noodzaak vinden, volgde naar aanleiding van dit gemeentelijke besluit diverse protestacties.

Of de gemeente hier gevoelig voor is, zal moeten blijken. Vorige week werd dit onderwerp besproken tijdens de Politieke Markt. Er werd die avond nog niets beslist, omdat werkgevers (scholen) onvoldoende zouden hebben onderzocht of ze zelf de lasten van een ID-er konden dragen. Dit tot verbazing van de meeste politieke partijen, behalve voor GroenLinks en PvdA. Zij vinden ongeacht het onderzoek dat deze functies essentieel zijn voor het onderwijs en wilde een motie indienen tegen het afschaffen hiervan. Wethouder Kruithof voorkwam de motie door een nieuw onderzoek in het vooruitzicht te stellen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!