PvdA: Betere armoedebestrijding, maar het is een beetje schizofreen

Dinsdag 7 november 2017

Door Roelof Rump

PvdA Apeldoorn heeft een verkiezingsprogramma wat qua tekst en voornemens inzet op armoedebestrijding. Een selectieve uitsnede:

  • De PvdA wil, omdat de huishoudens met oudere kinderen het minst te besteden hebben, een verhoging van de bijdrage via de Kidskaart voor 12 tot 18 jarigen.
  • De PvdA wil een zo hoog mogelijke benuttinggraad van de regelingen. We willen nagaan waar regelingen automatisch toegepast kunnen worden, zonder formele aanvragen en ambtelijke afhandelingen.
  • De PvdA wil extra ondersteuning voor maatschappelijke organisaties die gericht maatwerk aan de doelgroep kunnen leveren, zoals Stichting Leergeld.
  • De PvdA wil verhoging van de grens voor individuele inkomensondersteuning. We willen onderscheid maken voor (echt)paren met

Klinkt goed, zou willen dat iedere politieke partij zo’n uitgebreide en positieve “armoede bestrijding” paragraaf in het verkiezingsprogramma opnam. Maar weet je wat nou zo schizofreen is: In deze kabinetsperiode wordt de Wajong (Jon gehandicapten uitkering) in 2018 verlaagd van 80 procent van het minimumloon naar 70 procent van het minimumloon, dus meer armoede onder de gehandicapten.

Ik zie u fronzen, wat heeft de PvdA hiermee te maken, het is toch het regeerakkoord van dit rechtse kabinet Rutte 3?
Het schizofrene: Deze inkomensdaling is gewoon een voortzetting van beleid wat al eerder was ingezet door PvdA staatssecretaris Jette Klijnsma,. In het regeerakkoord is het gewoon overgenomen. Dus, kortweg de verantwoordelijkheid van de PvdA.
Het is alsof je iemand het water induwt en als mitigerende maatregel een zwemvest toewerpt en later roept “ik heb een drenkeling gered”.
Mitigeren is een moeilijk woord wat veel gebruikt wordt in de context van milieuschade Stel er komt een fabriek die aanzienlijke hoeveelheden luchtverontreiniging uitbraakt. We compenseren die milieuschade dan op een andere manier, bijvoorbeeld door meer bomen planten.

Terzijde: Waarom niet deze uitbreiding van het armoedebeleid in de huidige college periode. De PvdA heeft per slot van rekening in dit college een wethouder met als portefeuille Werk en Inkomen (inclusief participatie) en minima. Verder zit in dit college de CU en CDA, beide partijen met als credo “schild voor de zwakkeren”. GroenLinks krijg je dan wel mee

Een gemiste kans dus van de PvdA.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

PvdA

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!