PVDA blijft gedesillusioneerd achter bij Gaybrapad

Vrijdag 11 november 2016

Door Daniel van Harmelen

Herman Talstra

Geen gaybrapad in Apeldoorn. Dat is de conclusie die de PVDA al halverwege de vergadering op donderdagavond 10 november daarover trok. ,,De raad is behouden en conservatief”, vindt Marga Jonkman van de partij. Gaybrapaden, of regenboogzebrapaden, liggen al in diverse gemeentes en worden gezien als een symbool voor homo-emancipatie.

Kritiek kwam vooral van de christelijke partijen. Die vrezen voor de verkeersveiligheid van wat officieel geen verkeersteken is. Verwarring over een zebrapad dat eigenlijk geen zebrapad is kan leiden tot ongelukken en aanhangige problemen bij de verzekeraars. Daarnaast vindt de SGP dat regenbogen een andere, bijbelse betekenis hebben.

Volgens wethouder Kruithof (PVDA) is de motie sympathiek, maar gezien de mening in de raad neemt ook hij de motie niet over. Hij ziet geen problemen voor de verkeersveiligheid en ziet een oplossing voor de problemen bij de verzekeraars met een paar aanpassingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Ook Lokaal Apeldoorn had bezwaren. De partij wilde niet bepaalde groepen in de samenleving wel ‘uitlichten’ en andere groepen niet. Dat is niet eerlijk naar alle groepen, vindt Wim Willems die artikel 1 van de grondwet citeerde. Marga Jonkman was zichtbaar teleurgesteld in de raad. Bas Koers, van mede-indiener GroenLinks, hamerde tevergeefs op de noodzaak van emancipatie van homo’s: ‘Homo’s worden nog steeds lastiggevallen, nagefloten. ,,Juist nu hebben we dit soort symbolen nodig.” Het mocht niet baten.

Jonkman hangt zware woorden aan haar teleurstelling. ,,Ik schaam mij voor deze raad,” zegt ze in harde bewoording. Woorden die bij SGP’er Jan Kloosterman hard vielen, blijkens zijn verdediging dat ieder raadslid een eigen afweging hoort te kunnen maken. Na de lange vergadering was Jonkman niet minder teleurgesteld in de raad. Ze vat het samen met de woorden ,,De raad is nu eenmaal conservatief”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!