Help de bevolking van Oekraïne

Raadsleden op cursus om het moreel kompas bij te stellen

Maandag 7 november 2016

Door christenunie apeldoorn

Alle raadsleden volgen momenteel een cursus morele oordeelsvorming. Veel Nederlanders vinden vast dat politici dat heel hard nodig hebben. Afgelopen week was het mijn beurt om aan te schuiven met een groep van ongeveer 10 collega’s. Centraal stonden twee vragen. Hoe kan je weten of je een besluit moreel juist is en: hoe verbeter je je morele oordeel?

Wat opviel, was dat de cursusleider een positief beeld had van religie. Het hielp volgens haar in morele oordeelsvorming. Ik geef haar vanuit mijn ervaring als gelovig raadslid graag gelijk. Ook tijdens de cursus was het verrassend te merken hoe vaak Bijbelverhalen in mijn gedachten kwamen bij de voorbeelden die werden besproken. Deze historische verhalen reiken heel veel aan in morele oordeelsvorming. Veel meer dan we vaak beseffen geven ze subtiel de gevolgen van verkeerde besluiten weer in opeenvolgende gebeurtenissen. Het machtsmisbruik van koning Achab als hij de moestuin van zijn buurman Naboth wil kopen is een sprekend voorbeeld (te lezen in https://www.basisbijbel.nl/boek/1_koningen/21).

Een praktisch onderscheid uit de cursus wat ik zeker ga hanteren in toekomstige afwegingen is het onderscheid in Rechten, Belangen en Wensen van burgers. Rechten van burgers wegen zwaarder dan belangen, en belangen wegen zwaarder dan wensen. Een open deur als iemand het je vertelt, maar wel nuttig als er weer een burgeractie langskomt in het stadhuis. Vertegenwoordigd de groep bijvoorbeeld een recht, dan heb je daar als raadslid serieuzer naar te luisteren dan wanneer men een belang verdedigd.

Hanna Riezebos, gemeenteraadslid ChristenUnie

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?