Referendumdag: opkomst Apeldoorn

Woensdag 6 april 2016

Door Redactie

Van de 123.923 stemgerechtigden in Apeldoorn heeft 32,4% zijn of haar stem uitgebracht. 41,4% stemde voor en 57,8% tegen, meldt de NOS. Landelijk was de opkomst 32,2% met 38,1% voor-kiezers en 61,1% tegen-stemmers. In Apeldoorn waren 96 stembureaus ingericht.  Bij deze verkiezingen was het mogelijk met het gebruik van de Kiezerspas ook buiten de eigen woonplaats te stemmen. Er werd vandaag gestemd over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Als minder dan 30% van de stemgerechtigden naar de stembus gaat vandaag, wordt het referendum ongeldig verklaard. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond is die kans groot.

De meningen onder de Apeldoorners zijn verdeeld. Irene meldt: ,,Ik heb wel gestemd, maar eigenlijk vind ik het niet aan ons om zo’n beslissing te maken. Daar hebben we volksvertegenwoordigers voor, waar ik al eerder voor gestemd heb. Ik heb gestemd, omdat ik het belangrijk vind om als vrouw je stem te gebruiken.”
Maurice Wormer gaat zijn stemrecht niet gebruiken vandaag: ,,Ik heb niet gestemd en ik ga ook niet stemmen. Het Nederlandse volk heeft gekozen voor het kabinet dat we nu hebben. Dit om deze keuzes te maken zoals deze. Laat ze dat dan ook gewoon doen. In plaats het volk te vragen over iets waar wij helemaal geen info over hebben hoe precies in elkaar zit. Wij weten de helft nog niet eens. En dan zouden wij moeten gaan beslissen. Een beetje de omgekeerde wereld.”
Miriam Bruijstens heeft ook haar stemrecht gebruikt. ,,Ik heb gestemd. Hoewel ik het niet eens ben met het feit dat er een referendum gehouden wordt over dit onderwerp, vind ik het wel belangrijk om te gaan stemmen. Als je dat recht hebt, moet je er gebruik van maken, vind ik. Wij mogen in Nederland onze stem laten horen en zeggen wat we willen, dat is een groot goed. Ik heb me verdiept in het onderwerp, artikelen gelezen van zowel voor- als tegenstanders en ik hoop dat ik nu een goed gefundeerde keuze heb gemaakt. Ik heb voor gestemd. Ik zie een stem voor dit verdrag als een ondersteuning voor de mensen in Oekraïne. Ik hoop dat door dit verdrag uiteindelijk een beter rechtssysteem en betere mensenrechten tot stand zullen komen, al verwacht ik er niet heel veel van.”
Gerard Phylipsen is niet voor en niet tegen. ,,Ik stem blanco. We leven in een land met bepaalde stemrechten.Ik vind dat je die moet gebruiken, ook al heb je geen (echte) mening voor of tegen. Vandaar dat ik wel stem, maar blanco.”
Ben van Elburg vertelt dat hij nooit stemt. ,,Ik heb niet gestemd en ik stem verder ook nooit. Ik hou mij van politiek afzijdig, democratie is voor mij ver te zoeken. Ik vind wel dat iedereen het verdient om vrij te leven, met of zonder hulp van de EU. Als je van het leven houdt, hou je ook van het leven van andere mensen, ongeacht religie of ras.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!