SP en PvdD willen minder witte mannen in college

Vrijdag 11 mei 2018

Door Daniel van Harmelen

De Apeldoornse SP en Partij voor de Dieren stellen donderdag bij het installeren van het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders zelf tegenkandidaten voor. Ze zijn ontevreden over de diversiteit in de nieuwe groep wethouders.

De vijf wethouders zijn allemaal man en wit. Ze zijn voorgedragen door hun respectievelijke partijen. Er moeten meer vrouwen in het college en het college moet minder wit om een goede afspiegeling van de samenleving te zijn. De partijen stellen de vraag ,,waar zijn onder andere de vrouwen, mensen met een andere culturele achtergrond en mensen met een beperking?”

Daarmee verwijzen de partijen naar een intentieverklaring die op 11 januari getekend is, waarin de gemeente pleit voor meer diversiteit op de werkvloer. Dat is getekend door het vorige college van burgemeester en wethouders. ,,Daarnaast is het bedrijfsleven verplicht om 30% van de topfuncties in te vullen met vrouwen.”

Dan zoek ik die wel

De Partij voor de Dieren had eerder al voorgesteld om zelf een vrouwelijke kandidaat te gaan zoeken ‘als de partijen die zelf niet kunnen vinden’. Sunita Biharie laakt dat D66 en GroenLinks, die in het college ,,staan te klappen” terwijl het college niet divers is.

Tegenkandidaten voorstellen is mogelijk, maar vrijwel kansloos. De partijen VVD, Lokaal Apeldoorn, CDA, D66 en GroenLinks hebben hun wethouderskandidaten al voorgesteld en de portefeuilles al verdeeld, en kunnen vrijwel zeker rekenen op de steun van de meerderheid van de gemeenteraad.

,,Niet kiezen voor diversiteit is een politieke keuze,” aldus de partijen in een gezamenlijk statement. 

Wie zijn dan die wethouders? Lees dat hier (met onderaan de portefeuilles).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!