SP gaat nat over brief van gemeenteraad

Dinsdag 21 november 2017

Door Daniel van Harmelen

Archief

De brief van acht raadsfracties aan de Kiesraad om het referendum over de sleepwet kan niet op steun rekenen van de Apeldoornse SP. Die SP zit niet in de gemeenteraad, maar heeft op haar site duidelijk gemaakt dat de brief volgens hen ‘bestuurlijke arrogantie’ is. Ronald van Raak gaat zelfs kamervragen stellen en ,,roept minister Ollongren op het matje”.

De lokale SP heeft wel gelijk op het punt dat het verzoek indruist tegen artikel 55 en 56 van de Wet Raadgevend Referendum. In die wet is bepaald dat referenda altijd samen met andere verkiezingen gehouden worden, als dat mogelijk is. In dit geval is dat mogelijk. De datum staat dus al vast. Dat de datum vaststaat is alleen geen probleem volgens Wim Willems van Lokaal Apeldoorn. ,,Deze brief is bedoeld om dit punt onder de aandacht te brengen”, en dus niet om, in strijd met artikel 55 en 56 van de wet, de datum te veranderen.

De partij gaat nat

Maar daarna gaat de partij nat. ,,Het is niet aan de gemeenten om zelf maar te bepalen wanneer ze een referendum gaan houden of niet”, zegt Kamerlid Ronald van Raak op de SP-site. Maar een oproep doen is niet hetzelfde als bepalen. Gemeentes kunnen het helemaal niet bepalen. De SP doet hier dus onterecht alsof een verzoek doen hetzelfde is als bepalen dat een referendum op een andere datum plaatsvindt.

De Apeldoornse fracties hebben zelfs in hun brief aan de kiescommissie gezet ,,We volgen het besluit van de Kiesraad en de uitkomst van de beraadslaging in het parlement in deze”. Met andere woorden: De lokale politiek zal de kiescommissie geen strobreed in de weg leggen om het referendum wél op dezelfde dag als de lokale verkiezingen plaats te laten vinden. Er wordt dus niet bepaald, er wordt verzocht. Juridisch gezien kán de lokale politiek de kiescommissie ook niet dwarsbomen.

Het kost geld

Een ander punt dan: Verkiezingen kosten geld. Stembureaus moeten open, de hele infrastructuur wordt uitgerold en na het stemmen weer opgerold. Dat was onder andere reden voor veel kritiek op het vorige referendum. Gemeentes bezuinigden toen op stemlokalen waardoor het voor een aantal stemmers moeilijker werd om dichtbij te stemmen, tot grote ergernis van de SP.

,,Waar ik mij zo boos over maak, is dat we nu wéér zien wat we bij het vorige referendum ook zagen. Gemeentes die zich tegen het referendum lijken te keren. Dat zie ik in Apeldoorn nu ook gebeuren”, aldus Ronald van Raak, Tweede Kamerlid namens de SP. Een referendum en lokale verkiezingen met elkaar combineren is goedkoper dan twee keer verkiezingen houden. De verkiezingen combineren is dus ook een kwestie van geld besparen.

Landelijke aandacht

,,Het lijkt er erg op dat deze partijen het referendum over de Sleepwet niet zo belangrijk vinden”, aldus de SP op haar site. ,,De SP gaat dinsdag minister Ollongren op het matje roepen en vragen om hier direct een einde aan te maken”, besluit de partij.

Initiatiefnemers Wim Willems van Lokaal Apeldoorn en Jan Dirk van der Borg van het CDA kunnen er kort over zijn: Zij zijn blij met de landelijke aandacht die de SP geeft aan hun pleidooi.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!