SP: Mag de eed ook afgelegd worden op Allah?

Zaterdag 31 maart 2018

Door Daniel van Harmelen

De nieuwe Apeldoornse fractie van de SP wil weten of de eed die door raadsleden en fractievertegenwoordigers afgelegd moet worden ook op allah gezworen mag worden. Tot nu toe mag die alleen seculier (neutraal) of op god afgelegd worden.

Fractievertegenwoordigers en raadsleden leggen een eed of een verklaring af waarmee zij verzegelen dat zij onafhankelijk en integer zijn. De standaard tekst voor een eed is ‘zo waarlijk helpe mij god almachtig’. De seculiere versie is ‘dat verklaar en beloof ik’.

De SP wil weten of, in plaats van op god, een eed afgelegd mag worden op de islamitische god allah. Dat zou een wens zijn van twee fractievertegenwoordigers die nog ingezworen moeten worden. Zij zijn allebei islamitisch. Raadsleden Sunita Biharie en Henri Kerkdijk hebben allebei de belofte uitgesproken omdat zij niet religieus zijn.

Onduidelijke wet

De raadsgriffie heeft nog geen duidelijkheid gegeven in de kwestie. Het is dan ook ingewikkeld, want als iemand een onofficiële eed aflegt, dan is de eed officieel niet afgelegd en niet geldig.

In Den Haag mag de eed door ambtenaren wel afgelegd worden op allah, blijkt uit deze wettekst. Dat geldt ogenschijnlijk niet voor raadsleden. Dit Haagse raadslid werd teruggefloten toen hij de eed niet op god aflegde.

Volgens de wettekst ‘Wet vorm van de eed‘ mag een raadslid een eed, belofte en/of verklaring afleggen. De tekst daaronder kan ruimte bieden voor een eed op allah, namelijk: ,,tenzij hij aan zijn godsdienstige gezindheid den plicht ontleent den eed, de belofte of de bevestiging op andere wijze te doen.”

De gemeente Gilzen en Rijzen heeft wél de conclusie getrokken dat een eed ook afgelegd kan worden op Allah. Die bepaling uit 2009 is in 2015 weer uit werking getreden en was wederom bedoeld voor voornamelijk ambtenaren.

,,De raadsgriffie heeft nog een paar weken om dat uit te zoeken,” zegt fractievoorzitter Sunita Biharie. ,,Maar ik denk niet dat het mag.” Dat de wettekst uit 1911 wél enige ruimte laat voor andere geloven stemt haar blijmoedig. Het is afwachten wat de conclusie wordt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!