Statiegeld afschaffen of aanscherpen?

Donderdag 9 augustus 2012

Door Redactie

Archief Tomra

In dit blog bracht Eppo Gutteling het afschaffen van het statiegeld op de  PET-flessen onder de aandacht. Het kabinet wil er namelijk van af. Gaat dit daadwerkelijk gebeuren? Volgens het Apeldoornse Tomra Systems is dit zeker nog geen gelopen race.

Wordt statiegeld in Nederland afgeschaft of juist aangescherpt?

In Nederland is de discussie over het opheffen van statiegeld op de PET-flessen nog steeds gaande. Onze huidige (demissionaire) regering  ging akkoord met de afschaffing, maar onderhandelingspartner VNG weigert de overeenkomst die nu voor ligt te ondertekenen.

Quebec

Twee jaar geleden bevond de Canadese provincie Quebec zich in een zeer vergelijkbare situatie. Onder druk van ‘het bedrijfsleven’ wilde de milieuminister van Quebec het daar aanwezige statiegeldsysteem afschaffen en vervangen door een systeem dat vergelijkbaar is met de Nederlandse inzameling via Plastic Heroes.

Omslag

Voordat de plannen werden doorgezet veranderde de Canadese regering en werd de minister er succesvol van overtuigd dat juist het omgekeerde diende te gebeuren: het statiegeldsysteem moest niet worden afgeschaft maar juist verder aangescherpt. Enkele maanden geleden kondigde de minister een vijfjarenplan aan, waarin modernisering en eventuele uitbreiding van het huidige statiegeldsysteem in Quebec wordt omschreven.

De minister roemde de supermarktketens voor hun onmisbare rol en stelde voor dat de modernisatie extra inkomsten zou genereren om hen te ondersteunen. De opbrengst van niet teruggebrachte statiegeldverpakkingen wordt gebruikt om deze vergoeding voor supermarkten te betalen. De frisdrankindustrie behoudt de materiaalopbrengst en betaalt voor het transport en de verwerking van de drankverpakkingen.

Steun

De aangekondigde modernisering van het systeem verkreeg internationale steun van niet-gouvernementele organisaties in de Verenigde Staten, Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. De hoogwaardige recycling van drankverpakkingen dringt het gebruik van  schaarse grondstoffen/energie terug en voorkomt de uitstoot van CO2-gassen. Daarnaast daalt de hoeveelheid zwerfafval in de provincie en de kosten voor het opruimen ervan. Het versterken van het statiegeldsysteem in Quebec verbetert zodoende de economische situatie en draagt bij aan een schoner milieu.

Kantelpunt Nederland

Zal de val van de regering in Nederland eenzelfde kantelpunt betekenen in de discussie rondom het statiegeld op de PET-flessen?  Geef onze toekomstige regering een steuntje in rug door uw steun uit te spreken voor het statiegeldsysteem.

Teken de petitie voor behoud en uitbreiding op www.echteheld.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!