Statiegeld voorkomt zwerfafval

Maandag 7 april 2014

Door Redactie

Over twee weken debatteert de Tweede Kamer over het al dan niet doorgaan met de statiegeldregeling voor PET-flessen. De ChristenUnie is een voorstander van dit inzamelingssysteem, net als driekwart van de Nederlandse bevolking.

Voor gemeenten heeft de afschaffing van de statiegeldregeling alleen nadelen. PET-flessen zullen dan deels bij het restafval en grotendeels via Plastic Heroes worden ingezameld. De kans bestaat dat dit voor gemeenten duurder uitvalt, en zeker is dat het meer overlast geeft in de vorm van meer en grotere inzamelpunten en meer logistieke bewegingen (vaker ophalen).

Tweede nadeel is de toename van de hoeveelheid zwerfafval, vooral te verwachten langs de (snel)weg, bij sportvelden, zwembaden en scholen. Dit opruimen is duur voor gemeenten en het aanzicht van zwerfafval geeft veel mensen ergernis.

In december 2012 maakte gemeente Apeldoorn formeel bezwaar tegen het afschaffen van statiegeld. Hiermee is een helder signaal afgegeven, die breed gedragen wordt door de bevolking: statiegeld moet blijven!

U kunt een petitie tekenen voor het behoud van de statiegeldregeling op www.echteheld.nl.

Hanna Riezebos, gemeenteraadslid ChristenUnie 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!