Tuinen van Zuidbroek dreigen weer te vertragen

Vrijdag 9 september 2016

Door Daniel van Harmelen

Herman Talstra/In de Wandelgangen/RTV Apeldoorn

De Stichting Tuinen van Zuidbroek dreigt weer langer te moeten wachten om hun doel te bereiken. De gemeenteraad gaf Sandmann nog een week de tijd om de raadsstukken op orde te krijgen, anders volgt uitstel van tenminste twee weken. ,,Natuurlijk is dat erg vervelend, we staan in de startblokken”, reageert voorzitter Karel Braakman.

De handen in de raad moeten op elkaar om de verkoop van 4 ton aan grond voor het symbolische bedrag van 1 euro goed te keuren, en daarmee de plannen van de stichting waar te kunnen maken. Die stichting is al 10 jaar bezig om een maatschappelijke instelling te maken dat het midden houdt tussen De Stadsakkers en een zorgboerderij, maar wordt door bestuurlijke problemen en investeerders die zich terugtrokken telkens vertraagd. Margien de Vries (GroenLinks) noemde het ‘een morele verplichting’ om de stichting eindelijk doorgang te geven voor hun plannen, maar was daar wel de enige in.

De gemeenteraad is op basis van de stukken van wethouder Sandmann niet overtuigd van die maatschappelijke doeleinden. ,,We doen een cadeau van 4 ton, dan willen we echt dat de doelen beter vastgelegd worden”, vindt Van der Zande van de ChristenUnie. Walgemoed van de VVD vraagt zich verder af of dit niet getoetst moet worden aan de Wet Markt en Overheid. Bij een goed vastgesteld maatschappelijk doel mag van deze wet afgeweken worden, maar dat maatschappelijke doel is niet in de stukken terug te vinden.

Ook De Graaf (PVDA) en Skalonjic (D66) hadden forse kritiek op de vaag geformuleerde doelstellingen in de stukken van Sandmann, en willen meer garanties. De PVDA wil daarnaast ook meer zekerheid van de stichting over een beoogde samenwerking met De Stadsakkers. ,,Die had vroeger nog weleens haken en ogen, dat is niet altijd goed gegaan.” Volgens Braakman verloopt die samenwerking inmiddels goed.

Messerschmidt van Lokaal Apeldoorn wil geen precedent zetten voor andere organisaties die ‘met iets maatschappelijks doen’ ook goedkoop aan grond zouden kunnen komen. Daarnaast vindt Messerschmidt de geschiedenis die de stichting heeft met de gemeente niet relevant en moet het voorstel dat er nu ligt onafhankelijk daarvan genomen kunnen worden. ,,Er ligt nu een stuk voor ons. Toezeggingen uit 2006 zijn daarnaast veel makkelijker gemaakt in de economische ruimte die wij toen hadden. We moeten nu besluiten wat we met dit stuk doen.” Onduidelijk is ook welke toezeggingen gedaan zijn, en wanneer.

Op de VVD en het CDA na geeft de raad de wethouder nu een week tijd om de stukken met een duidelijk maatschappelijk doel alsnog aan te leveren. Mocht dat niet lukken, dan volgt vertraging van tenminste twee weken. ,,Maar ja, wat is 2 weken in tien jaar”, relativeert voorzitter Karel Braakman.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?