Vier procent jonge zorgvragers goed voor helft jeugdzorgkosten

Vrijdag 22 juni 2018

Door Daniel van Harmelen

Een kleine groep van 3,6% zorgvragers is goed voor 43% van de totale gemeentelijke zorgkosten in de jeugdhulp. Dat blijkt uit de Jaarmonitor Sociaal Domein. De gemeenteraad wil uitleg over hoe zo’n kleine groep zoveel kosten met zich mee kan brengen. De gemeente Apeldoorn staat ondertussen zelf ook voor een raadsel.

De bijzonder kleine groep bestaat uit cliënten met zware zorgvragen die lang in de zorg blijven zitten. Waarom de cliënten zó duur zijn dat zij bijna de helft van de jeugdzorgkosten opsouperen, is nog onduidelijk. De jeugdzorg is al 2 jaar duurder dan begroot.

De gemeenteraad wil nu dat het college van Burgemeester en Wethouders uitzoekt waar die kosten vandaan komen, en hoe deze situatie kon ontstaan. Op vragen van de D66 reageert Detlev Cziesso dat ook hij bezorgd is over hoe een kleine groep zo’n groot bedrag opmaakt. ,,Daar kijken wij naar”, verzekert hij. ,,We weten nog niet hoe er verwezen wordt, of wat de oorzaak is waarom dit stijgt. We proberen met man en macht uit te zoeken wat daar aan de hand is.”

Kosten drukken nog niet gelukt

De transitie naar goedkopere alternatieven voor dure jeugdzorg heeft zich daarnaast nog niet terug laten betalen, zo blijkt verder uit de Jaamonitor Sociaal Domein. Met minder maatwerk en meer algemene zorg zouden de kosten in theorie dalen, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Daarom kostte de jeugdhulp in 2017 3,6 miljoen euro meer dan begroot. In 2016 bedroeg de overschrijding 2,7 miljoen, zo meldt de Jaarmonitor.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Zorg

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!