VVV Apeldoorn gaat dicht

Donderdag 19 april 2012

Door Redactie

Randy Gasper

In Apeldoorn is er nog een instantie dat zich de VVV noemt. De vereniging voor Vreemdelingenverkeer. Je zou in de huidige tijd bijna denken dat je door deze vereniging het land uit wordt gezet, maar nee… het is gelukkig nog voor al die vreemdelingen die het land, onze stad binnen komen. We hebben het natuurlijk over onze toeristen.

Gesetteld in het prachtige gebouw op de hoek van de Deventerstraat, dat voorheen nog dienst deed als postkantoor. Meldden we onlangs nog dat ambtenaren moeten vrezen voor hun baan; zo lijkt de pijn van de crisis ook voelbaar bij de VVV. Als we het bord in het raam moeten geloven tenminste. “Dit VVV kantoor moet dicht. Toeristenbelasting omhoog, voorzieningen omlaag!” aldus de tekst.

De kritische vraag die je kan stellen is: Is de huidige vorm van ondernemerschap bij de VVV nog wel van deze tijd? En in hoeverre profiteert Apeldoorn, de toeristen en de ondernemers van dit instituut? Waar een ander instituut – de ANWB – zijn zelfstandigheid en ondernemerschap heeft bewezen met sterke commerciële strategieën en producten, zien we bij de VVV nog een door subsidie gesponsorde vereniging. De gemeente wil daar van af. Zo liet wethouder Stukker in De Stentor al weten dat er simpelweg bezuinigd moet worden, ook op de sector toerisme. Digitalisering, online marketing en ontwikkeling van nieuwe producten zijn de troeven om de focus op te leggen als het aan Stukker en de directie van het VBT ligt.

Het VBT (Veluws Bureau voor Toerisme) zoekt ondertussen naar partners om mee samen te werken. Komt deze zoektocht niet te laat op gang? Hoe dan ook gaat de VVV winkel op 1 januari 2013 dicht. Dan is er geen plek meer voor de 6 informatrices die de vele toeristen in Apeldoorn wegwijs maakten. Op hun eigen website geven ze aan boos te zijn: “De gemeente verhoogt de toeristenbelasting met 60%, maar de toerist profiteer niet!”

De VVV… Nog werkelijk nodig? Of oubollige subsidieslurpers?

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?