Waarom politiek?

Maandag 16 september 2013

Door Redactie

De vraag die ik als titel boven dit stukje heb gezet, kun je op meerdere manieren lezen. Waarom is politiek er eigenlijk? Waarom houd ik mij ermee bezig? Over de laatste vraag hebben wij het twee weken geleden als fractie gehad. Wat zijn eigenlijk onze idealen? Waarom doen we dit werk?

Het mooie was dat de antwoorden weliswaar niet geheel gelijk waren, maar dat er een paar duidelijke lijnen te vinden waren. We willen als christenen dienstbaar zijn in de samenleving. We willen meedoen met het bestuur van de stad en zo aan verbeteringen en rechtvaardigheid werken. En natuurlijk, als je dit werk doet, vind je het plezierig om vlug van allerlei zaken op de hoogte te zijn en je ook nog overal mee te mogen bemoeien. Het debat met andersdenkenden over allerlei onderwerpen is een boeiend gebeuren.

Dat brengt me meteen op de eerste vraag: waarom bestaat politiek eigenlijk? Politiek is een woord dat afkomstig is uit het oude Griekenland. De beste omschrijving ervan is: de kunst om de staat te besturen. Nu kan dat op allerlei manieren. In de middeleeuwen maakten vorsten de dienst uit, later kwamen er parlementen. Omdat niet alle volksvertegenwoordigers dezelfde ideeën hadden, kwamen er verschillende partijen. Het antwoord op de eerste vraag is eigenlijk: we willen niet dat vorsten en ambtenaren samen de dienst uitmaken, maar we willen als burgers dat onze vertegenwoordigers meebeslissen.

Volksvertegenwoordigers (gemeenteraadsleden dus ook) moeten besluiten nemen. Die besluiten zijn niet altijd plezierig en soms neem je een beslissing niet omdat je deze zo goed vindt, maar meer omdat een andere nog slechter zou zijn. Wij proberen daarbij alle argumenten en belangen goed en zorgvuldig af te wegen en dan te beslissen. Vaak spreken en burgers in tijdens onze vergaderingen. We horen dan van hen wat zij vinden van een voorstel. Dat laat ons soms een andere kant zien, die we niet kennen uit de stukken. Lezen van voorstellen en rapporten is belangrijk, maar het luisteren naar burgers net zo goed. Dat laatste laat ons elke keer weer voelen wat we eigenlijk zijn: vertegenwoordiger van U.

Roelof Veen, gemeenteraadslid ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!