Wat kan Ton Heerts volgens Apeldoorners betekenen?

Woensdag 6 november 2019

Door Amrutha Mol

Ton Heerts wordt waarschijnlijk onze nieuwe burgemeester. Dat werd maandag, 4 november, bekend. Maar wie is deze man eigenlijk? Wie een beetje graaft en zoekt ziet dat hij van de Partij van de Arbeid is, dat hij ervaring heeft als Tweede Kamerlid en dat hij bij onder meer de MBO Raad als heeft voorzitter gewerkt. Apeldoorn Direct ging de straat op en zocht uit of de Apeldoorners de naam Ton Heerts al kennen…

Norman Strater en Antoinette Fennema kenden Ton Heerts nog niet. Norman Strater: ,,Hij draait al wel wat langer mee in de politiek, volgens mij. Ik kan nog geen duidelijke verwachting schetsen van Ton, maar ik hoop dat hij het centrum een beetje netjes houdt. Wat ik wel belangrijk vind is dat, hij goed luistert naar wat de Apeldoorners willen. Op Facebook lees ik wel eens wat mensen vinden van de gemeente, ik maak daarop uit dat er best wel wat wordt geklaagd over bijvoorbeeld het Marktplein en het vele geld dat daarnaar uit gaat.” Antoinette Fennema vult hem aan: ,,Ik hoop vooral dat Ton Heerts de financiën een beetje beter in de gaten houdt. Ik ken hem niet dus ik kan ook niet zeggen of ik vertrouwen in hem heb, maar ik zou wel graag willen zien dat hij de binnenstad wat gezelliger maakt. Het is nu zo leeg, zeker in de Oranjerie. Kan daar niet iets aan gedaan worden?” Over vuurwerk valt ook nog wel te praten. Norman Strater zou het jammer vinden als we in Apeldoorn vanaf volgend jaar geen vuurwerk meer mogen afsteken: ,,Het is toch niet te handhaven wie wat afsteekt en hoe laat. De burgemeester gaat over de openbare orde, dus hij heeft er wel wat over te zeggen.”

Fietsen

Gert ter Hove vertelt dat hij over Ton heeft gelezen. ,,Maar verder ben ik ook niet zo bekend met hem, hoor. Eerst even zien wat voor plannen hij heeft en dan kan ik er pas een verwachting aanhangen maar ik vind wel dat hij de openbare orde wat beter kan handhaven. Een goed voorbeeld vind ik zelf, al die fietsen in de binnenstad. Ze staan overal en soms liggen ze zelfs op de grond, het geeft zo’n rommelig beeld. Dat beeld kan zeker beter.” Tjarko van den Berg komt niet uit Apeldoorn, maar is wel regelmatig hier voor werk: ,,Ik ken de nieuwe burgemeester niet, ik woon hier niet, dus verwachtingen kan ik ook niet hebben. Maar als we het dan toch hebben over verbeteringen, mogen de parkeerkosten in de garages wel lager.”

Jan Klopman: ,,Ik vind dat de gemeente beter met het geld moet omgaan. Als we kijken naar het Marktplein en de verbouwing naar het Stadhuis. Het kost allemaal miljoenen, dus handen op de portemonnee houden. Ik ken hem wel en ik heb wel vertrouwen in hem, ik verwacht wel dat hij een goede bestuurder is. Het belangrijkste is dat hij een goede afweging moet maken van alle belangen van Apeldoorn.” Ingrid Bos uit Apeldoorn kende Ton Heerts al: ,,Ik las wel eens iets over hem, hij is bezig geweest met AGOVV. Ik mis de gezelligheid, ik vind het heel goed dat ze al die oude gevels aan het opknappen zijn, maar ik vind het Caterplein er heel slordig bij staan. Maar goed, ik heb geen verwachtingen van hem, ik zie het wel. Over vertrouwen in de nieuwe burgemeester kan ik nog niks zeggen, dat zou je me over een half jaar moeten vragen.”

Parkeren

Lars, Store Manager van Jeans Centre, woont zelf in Deventer, maar heeft wel wat verbeterpunten voor het Apeldoornse centrum: ,,Parkeerkosten kunnen naar beneden, de parkeergarage is zo duur. Daarnaast zou er wat meer eenheid mogen komen in de Apeldoornse binnenstad. Met koopzondagen, zijn sommige winkels wel open, sommige winkels niet. Maar er is geen eenheid, iedereen is hier voor zichzelf. Bijvoorbeeld, de Oranjerie zou de binnenstad ook wel wat meer mogen meenemen in hun reclames. Hetzelfde met wegen, deze zouden ook ook wat meer aangelegd mogen worden. Ik vergelijk Apeldoorn met Deventer, als ze aan de binnenstad werken zorgt de gemeente Deventer altijd dat er wel alternatieve wegen naar de binnenstad zijn. Als ze hier bezig gaan is het altijd in een drukke periode en dat is onhandig. Het zou fijn zijn als we gewoon een brief van de gemeente zouden krijgen met wat er waar gaat gebeuren en hoe lang. Nu wordt alles opengebroken en ook alles tegelijk en dat wordt dan niet gecommuniceerd naar de winkeliers. Ik mis een medezeggenschapsraad, winkeliers die samen gaan zitten in een raad en dan met elkaar praten over bijvoorbeeld wie wanneer open gaat.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!