Wethouder Kruithof is not amused: soap rondom oefenwedstrijd duurt voort

Woensdag 8 augustus 2012

Door Redactie

Gemeente Apeldoorn

Loco-burgemeester Johan Kruithof is nog niet klaar met de wijze waarop NEC en de gemeente Nijmegen Apeldoorn op kosten heeft gejaagd. De gemeente Nijmegen besloot na ongeregelheden tussen supporters elders en na “serieuze aanwijzigingen” voor nieuwe rellen, de wedstrijd te schrappen.

NEC koos er vervolgens na goed overleg met de politie Gelderland en de gemeente Nijmegen voor, dat ze de wedstrijd toch wilden spelen. Dat gebeurde dan ook op het trainingsveld van Hotel Victoria in Hoenderloo, achter gesloten deuren en dus zonder de gevreesde supporters. Een groot deel van het Apeldoornse politiekorps werd echter opgeroepen om elk mogelijk risico dat de verplaatsing met zich meebracht in de kiem te smoren.

Dat wethouder Johan Kruithof daarvan niet door NEC op de hoogte was gesteld van de verplaatsing, schiet de wethouder vooral in het verkeerde keelgat. Nu was Apeldoorn “volstrekt onvoorbereid”, vertelde Kruithof aan de NOS.

Kruithof gaf verder als reactie eerder deze week aan, de kosten te willen verhalen op de voetbalclub uit Nijmegen. NEC geeft echter aan geen cent te willen betalen, aangezien ze de wedstrijd volgens eigen zeggen in goed overleg met de politie Gelderland en gemeente Nijmegen zouden hebben verplaatst naar Hoenderloo.

Evelien Veerman van Hotel Victoria reageert in De Stentor enigszins laconiek en laat het dagblad optekenen dat haar hotel wel eens voor hetere vuren heeft gestaan dan de situatie die zich nu voordoet. Tevens richt ze de pijlen op de ME. De aanwezigheid van de ME bij de poorten van het hotel zou volgens Veerman een bedreigend gevoel hebben gegeven bij de naar Hoenderloo meegereisde supporters.

De vraag is dan vooral waarom deze schatten van supporters geweerd worden door de gemeente Nijmegen. En hoe moet een gemeente als Apeldoorn reageren als last-minute wordt besloten de wedstrijd toch door te laten gaan, in de wetenschap dat collega gemeente Nijmegen vanwege “serieuze aanwijzingen op rellen” de wedstrijd had verboden?

Kruithof laat nu de juridische afdeling van de gemeente Apeldoorn onderzoeken of de gemaakte politiekosten te verhalen zijn op NEC.

Terecht?

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?