Wij zijn Apeldoorn

Zaterdag 15 februari 2014

Door ebdem

Na de presentatie van haar kieslijst heeft Leefbaar Apeldoorn op Valentijn dag 14 februari in “het nieuws van Apeldoorn” met trots haar verkiezingsprogramma gepresenteerd. Op deze dag werd het best bewaarde geheim onthult en maakten wij duidelijk dat wij de komende vier jaar onze handen uitsteken naar alle inwoners van Apeldoorn en de dorpen. Wij willen actief mee doen. de handen uit de mouwen voor onze inwoners en deze schitterende gemeente. Wij kunnen dat niet alleen, maar wij nodigen iedereen uit mee te doen.

Wat willen wij? Lijsttrekker Wim Willem: “Wij staan voor een Apeldoorn en de dorpen waar het goed wonen en werken is. Wij denken in oplossingen. Verwacht van ons een actieve deelname aan bestuur en samenleving om zo zaken geregeld te krijgen die voor inwoners van belang zijn.”

Peter Messerschmidt, kandidaat raadslid vult aan: “Wij durven inwoners verantwoordelijkheid te geven voor hun directe leefomgeving. Sociale betrokkenheid is voor ons vanzelfsprekend en buren, verenigingen en bedrijven leveren hieraan hun eigen bijdrage. Wij staan voor een gemeentelijke overheid die solide en betrouwbaar is. Die doelmatig is georganiseerd en doeltreffend haar zaken uitvoert.”

Leefbaar Apeldoorn wil in deze veranderende samenleving willen wij een betrouwbare bijdrage leveren aan het bestuur van de mooiste gemeente ter wereld. Niet met onhaalbare idealen en beloftes, maar door samen met én voor de samenleving de optimale keuzes te maken: elke dag, elke week en elk jaar weer. Wij doen dit met bevlogen mensen die hun wortels diep in de Apeldoornse samenleving hebben.

En juist hier onderscheidt Leefbaar Apeldoorn zich van andere partijen. Wij gaan voor praktische oplossingen voor specifiek Apeldoornse situaties zonder druk van landelijke thema’s of dogma’s. Wij maken onze eigen keuzes voor Apeldoorn en dorpen. Wij gaan uit van de lokale leefomgeving om ons heen met de gedachte: mijn Apeldoorn = jouw Apeldoorn…Wij zijn Apeldoorn

Wat betekent dat concreet?
In ons verkiezingsprogramma staan veel onderwerpen die ons allemaal dagelijks raken. Het is teveel om dat nu allemaal te benoemen. Daarvoor verwijzen we graag naar onze website www.leefbaarapeldoorn.nl Een aantal punten uit ons programma zijn:

–    versterken van de toerischische- en recreatieve sector: Apeldoorn als leisurestad!
–    bedrijven stimuleren actief deel te nemen aan de Apeldoornse samenleving door bijvoorbeeld het organiseren en/of sponsoren van (sport) activiteiten.
–    herontwikkeling en vergroening van de binnenstad
–    kansen bieden aan unieke grootschalige detailhandel
–    opknappen van oudere woningen, wegen en groen in delen van de Maten en Zuid
–    jongeren de mogelijkheid bieden om een huis te kopen
–    haalbaarheidsstudie naar een kanaal haven en energie opwekking vanuit het kanaal
–    uitbreiding van groen in de wijken en dorpen
–    groen in de wijken en dorpen samen met bewoners goed onderhouden
–    prioriteit voor aanpak zwerfafval en hondepoep
–    overheid moet voorbeeld geven door eigen gebouwen en openbare ruimte te voorzien van  duurzame energie.
–    buurtactiviteiten moeten gestimuleerd worden
–    zorg voor senioren moet laagdrempelig georganiseerd worden op wijkniveau
–    opstapeling van bezuinigingsmaatregelen voor minima voorkomen
–    voorzieningen voor alle leeftijdsgroepen (van jong tot oud) in wijken en dorpen
–    verenigingen en vrijwilligers waarderen en ondersteunen
–    realisatie van een verenigingszwembad, behoud van Boschbad
–    aandacht voor lokale geschiedenis, kunst en cultuur
–    meer Apeldoorners deel laten nemen aan verenigingen, kunst en cultuur
–    vervangen van verkeersdrempels
–    actieplan voor veilige en voldoende parkeermogelijkheden bij scholen, woongebieden en attracties
–    meer gratis fietsenstallingen in het centrum
–    niet verhogen van de woonlasten

Het klinkt als een mooie lijst met goede voornemens en is nog niet eens volledig. Zijn dit dan allemaal zaken die wij kunnen verwachten of is het alleen maar een lijst voor de verkiezingen. Niet bij Leefbaar Apeldoorn. Wij nemen, in de huidige collegeperiode actief deel aan het bestuur van Apeldoorn en de dorpen. In de raad zijn wij vertegenwoordigd met vier raadsleden en twee fractie-vertegenwoordigers en in het college dragen wij verantwoordelijkheid door de inbreng van onze wethouder. Dankzij onze medewerking aan de Raadsenquête Grondbedrijf en de nasleep ervan waren wij in de gelegenheid weer een bestuurlijke bijdrage te leveren aan het gezond maken van de Apeldoornse financiën. We hebben 2.3 miljoen extra voor achterstallig wegenonderhoud binnengesleept, de subsidie voor zwemclubs en reddingsbrigade deels gered, vrijstelling leges voor (buurt)feesten geregeld en meegewerkt aan tegenhouden vestiging COA in de wijk Orden. Wij hebben meegewerkt aan het verbeteren van de huisvesting van de apen in de Apenheul en ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de leefomgeving in de wijken op peil bleef door bezuinigingen op het onderhoud van openbaar groen te voorkomen. Wij hebben de inwoners van Hoenderloo de mogelijkheid gegeven om zelf met hun directe leefomgeving aan de gang te gaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!