Help de bevolking van Oekraïne

Wordt Apeldoorn het nieuwe Griekenland?

Woensdag 9 november 2011

Door Redactie

Apeldoorn mogelijk onder preventief toezicht Provincie

Vanwege de financiële problemen en de economische crisis bezint het provinciaal bestuur van Gelderland zich over de optie om de gemeente Apeldoorn per 1 januari 2012 onder het zogeheten preventief toezicht te plaatsen.

Reden hiervoor is het verslechterend financieel perspectief van Apeldoorn. Vorige week kondigde wethouder Spoelstra aan dat de economische crisis Apeldoorn parten speelt. “We moeten rekening houden met een substantiële vermindering van het aantal te bouwen woningen. Dat betekent dat grond die we, vaak op de top van markt, hebben gekocht, onbebouwd blijft. Dat gaat ons mogelijk extra tientallen miljoenen kosten.” Deze tegenvaller was voor Apeldoorn reden om samen met de provincie een oplossing te zoeken die tot een oplossing kan leiden. De ambtelijke toezichthouders van de provincie Gelderland hebben de gemeente laten weten dat zijn Gedeputeerde Staten van Gelderland  adviseren om de gemeente Apeldoorn onder zogeheten preventief toezicht te plaatsen.

“Leuk vinden wij het als bestuur niet, maar verstandig is het wel”, oordeelt Fokko Spoelstra. “Als gemeente hebben wij begin dit een verlies van 68 miljoen moeten boeken op tegenvallende ontwikkelingsprojecten. Hierdoor heeft Apeldoorn nog weinig reserves over. Met een nieuwe tegenvaller opkomst is hulp van buitenaf welkom”. De provincie zal onder meer met behulp van een begrotingsscan bekijken of Apeldoorn zelf alles financieel zo gezond mogelijk heeft geregeld. Afhankelijk van de uitkomst van de scan kan het zijn dat Apeldoornd de begroting moet bijstellen. De Gedeputeerde Staten van Gelderland neemt op 20 december een besluit over de toezichtstelling.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?