1-2tje: groene stad, festivals en Foto Biënnale

Woensdag 16 mei 2012

Door Peter Vroon

Amber de Wolde

Gaaf Jook, dat we zo weer even naar elkaar kunnen schrijven. Het feest was erg leuk afgelopen zaterdag en beiden hebben we het geeneens gehad over het 1-2tje, dus doe ik het maar op deze manier.

Parijs kan hysterisch druk zijn, maar Apeldoorn kan er ook wat van in de spits. Word jij daar ook niet gek van dat je lang moet wachten op de Deventerstraat of de Laan van Zevenhuizen? Volgens mij kunnen we beter gaan fietsen. Scheelt tijd en ergernis. Oh ja, de bus is ook een alternatief, mits deze op tijd rijdt. Apeldoorn is dan wel een groene stad, maar echt actief politiek beleid om auto’s terug te dringen zie ik niet. Jij wel?

Kunnen we samen fietsen naar het Meenpark om The Legends te gaan ervaren. Jook, wat vind je daar nu van: de burgervader haast zich te zeggen dat het festival er wel komt dit jaar. Moeten we dit nu wel of niet gaan geloven? Ik durf te wedden dat als er een korenfestival was, alles door was gegaan daar.

Lijkt het er nu op dat we na het 30-aprilincident krampachtig reageren, bang zijnde dat er rampen gebeuren? Mijn zuster noemde Apeldoorn een zielige stad. Zijn we dit nu of niet? Mijn gevoel zegt van niet. We zijn teveel schuchter van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Apeldoorn heeft veel mooie culturele dingen, maar we bekken kennelijk niet goed genoeg. Bescheiden volksaard, heet dat. Ik denk dat er een mooie taak voor Olaf Prinsen ligt om Apeldoorn cultureel op de kaart te zetten. Als één persoon dit kan, is hij het wel. Vind jij dat ook niet? Of een combi van Carin Reinders, David Levie en Olaf. Deze mensen zijn in staat om ons als cultuurstad glorieus op de kaart te zetten.

Over mooie dingen gesproken: vrijdag 18 mei aanstaande is de opening van de Foto Biënnale in Apeldoorn. Kijk, daar zijn we we zeker goed in: samenwerken als fotografen met elkaar. Heel erg mooi, Jook! Jammer dat er een aantal fotografen afhaakte toen het leek of we gebruikt werden om als voer te dienen voor een boek dat iemand wilde schrijven. Gelukkig is dit niet doorgegaan. De schrijver is verdwenen van het toneel en wij hebben gedaan wat we wilden doen: samen mooie dingen maken en dit alles onder leiding van Lange Pier. Toch mis ik nog steeds fotografen. Kennelijk een gevoel van broodnijd om niet samen te werken.

Ben benieuwd wat jij van de Foto Biënnale vindt. De foto’s van de fotogoot hangen trouwens al in de Hoofdstraat. Laat je me weten wat je er van vindt?

Het 1-2tje is een rubriek waarin Apeldoorn Direct-fotografen Peter Vroon en Joke de Wolde met elkaar in gesprek gaan en zich hardop van alles afvragen over wat er in hun ogen nu werkelijk speelt in Apeldoorn. Wees zo vrij en praat hieronder gerust, doch op respectvolle toon mee met Peter en Joke.

Lees ook de vorige 1-2tjes:

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?