1-2tje: integratie

Woensdag 13 juni 2012

Door Peter Vroon

Amber de Wolde

Wat gaat die week weer snel Jook. Een week waarin voetbal centraal staat in het denken van veel Apeldoorners. Wat ik zo mooi vond, is dat bij de eerste wedstrijd iedereen er anders bij gaat lopen in Apeldoorn. Mooi Oranje uitgedost met een geweldige motivatie om te winnen. Zou Oranje daar nou echt bij geholpen zijn?

Het geeft in ieder geval herkenbaarheid. Dat is ook iets wat wij hier in Apeldoorn willen zijn. Herkenbaarheid in ons doen en laten. Herkenbaar in de kroeg. Herkenbaar in de supermarkt.

Ik weet niet hoe dat bij jou in de wijk is gesteld, maar gaat het daar ook om herkenbaarheid of is er een verschil per Apeldoornse wijk? Ik denk wel eens dat in het Rode Dorp (Apeldoorn-zuid) anders wordt gereageerd op zaken dan in de Parkenbuurt. Wij hebben eigenlijk wel heel veel diverse culturen hier in Apeldoorn. Ik bedoel niet de medelanders, maar de Apeldoorners zelf. In hoeverre zijn we naar elkaar toe geïntegreerd? Wat vind jij daarvan?

Ik zie de Berg en Bossers nog niet zo gauw op de koffie gaan bij de mensen in de Kraaienweg. Jij wel? Hoe langer ik hier in Apeldoorn woon, hoe meer ik me echt Apeldoorner voel. Ik betrapte mezelf erop dat ik pas na 36 jaar zei, dat ik me een Apeldoorner weet. Wat dat nu inhoud weet ik niet precies, maar ik weet wel dat Apeldoorn mij meer bind, dan alle andere plaatsen waar ik woonde. Een heerlijk gevoel van thuis zijn. Heb jij dat nou ook? Het komt natuurlijk ook dat ik zulke kanjers als Jasper, Inge,Jeroen, Anita, Robert en jij ken. Warmte en vertrouwen geeft ook een heerlijk thuis gevoel in onze mooie stad waar de rosé heerlijk drinkt.

Ga jij ook weer integreren komende vrijdag op de Borrelnood? De Heerlijke Borrel om zien en gezien te worden? Hé Jook, op de Coffeepitch zie ik je nooit. Het wordt wel eens tijd om te komen hoor. Ook dat is culturele integratie. Een mooi Apeldoorns gebeuren waarin Bert Klaayssen als inspirator de scepter zwaait.

Wanneer zie ik je weer?

Het 1-2tje is een rubriek waarin Apeldoorn Direct-fotografen Peter Vroon en Joke de Wolde met elkaar in gesprek gaan en zich hardop van alles afvragen over wat er in hun ogen nu werkelijk speelt in Apeldoorn. Wees zo vrij en praat hieronder gerust, doch op respectvolle toon mee met Peter en Joke.

Lees ook de vorige 1-2tjes:

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?