Help de bevolking van Oekraïne

1-2’tje: Moederdag

Vrijdag 8 mei 2015

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hi Peet,

Ik ben niet zo van de “uit-amerika-overgewaaide-commerciele-feestdagen”, Valentijnsdag is leuk zoals het bedoeld was, maar is mij te commercieel geworden, dat gebeurt ook met de van oorsprong christelijke feestdagen; Pasen en Kerst verworden tot vreetfestijnen. Geen christelijke gedachten in de winkels rond die periodes. Ik hou er niet zo van. De oorsprong van deze feestdagen vind ik wel belangrijk en waardevol.

Moederdag (en vaderdag ook) vind ik dan weer een heel ander verhaal. Sinds ik zelf moeder ben, weet ik dat het hard werken is, moeder-zijn. En natuurlijk krijg je er veel voor terug, de glimlach van je baby als ze je herkent is onbetaalbaar. Maar het gaat niet vanzelf, moederen. Je doet wat je hart je ingeeft, overweegt altijd wat het juiste is voor je kind. En dan gaat ze puberen en begint het grote loslaten. Wat laat je toe, wat vind je (nog) niet nodig. Ze wil haar vleugels uitslaan en de wereld ontdekken. En dat moet ze ook, maar eigenlijk wil ik dat ze nog even klein blijft, haar blijven beschermen. Wat zij dan (soms zelfs terecht denk ik) echt achterlijk vindt. “Je kunt me vertrouwen, mam”. En dat kan ik! Maar of ik de rest van de wereld ook zo vertrouw? En aan kleine dingen merk ik dat ze me ook weer niet zó achterlijk vindt.

Sommige mensen zijn helemaal niet zo blij met hun moeder. Erg vind ik dat! Misschien is je moeder niet altijd de moeder die je jezelf wenst; je moeder is wel altijd alleen de moeder die zij kan zijn, of heeft kunnen zijn. Moeders zijn namelijk geen automaten die altijd draaien wanneer het kind wenst (wel vaak trouwens), een moeder is ook een mens, met wensen, gedachten en gevoelens. Die soms misschien niet matchen met die van haar kind, maar de liefde van moeders is oneindig, ook al begrijpen moeder en kind elkaar niet altijd.

Vandaar, hulde aan alle moeders! Moederdag mag van mij! Mijn moeder komt zondag gezellig bij ons eten en ze krijgt van mij en mijn zusje iets waarvan wij denken dat ze heel blij wordt. Gewoon omdat ze het verdient!

Ik wens jou en je lief een heel gezellige moederdag met (een deel van) jullie kroost!

Liefs,

Jook

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?